Leros Adası Gezi Rehberi
Leros, Yunanistan’ın On iki adalar yani Dodecanese adalar grubuna bağlı, Bodrum Yalıkavak’ın hizasında, Kalimnos’un kuzeyinde yer alan bir yunan adası. Bu yazıda Leros nerededir, Leros’a nasıl gidilir, Leros’ta gezilecek yerler, Leros’ta nerede kalınır, Leros’ta hangi restauranta gidilir, Leros’ta ne yenir ve Leros’ta neler yapılır anlatmaya çalışacağım. Özellikle çocukla seyahat ettiğimiz için, nelere dikkat ettik ve çocukla nasıl gezdiğimizi de anlatmaya çalışacağım.
Leros, 13 bölgeye ayrılmış olan Yunanistan’ın Güney Ege bölgesinde yer alan ve aynı zamanda bölgesel birim olan Kalimnos’a bağlı adalardan biridir. Wikipedia’da yazana göre Leros’un normalde 8.000 civarında olan nüfusu, yaz aylarında 15.000’e kadar çıkabiliyormuş. Eminim bu artan nüfusun çoğunluğunu da komşu Bodrum’dan alıyordur.
Bu yaz gezdiğim yunan adaları içinde Leros benim favorimdi. Gerek adanın butik güzelliği, gerekse kaldığımız otel ve konumu itibari ile olsa gerek gönlümü fethetti. 15 – 17 Ağustos 2018 tarihlerinde 2 gece konakladığımız Leros’ta bir hafta tatil yapsam bütün denize girmek ve yemek yemek istediğim yerleri anca görürdüm.
Leros’a nasıl gidilir?
Öncelikle Yunanistan’a bağlı olan Leros’a gidebilmek için geçerli bir Schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor. Leros’ta kapı vizesi uygulaması yokmuş o nedenle eğer kapı vizesi aldıysanız mecbur önce Kos’a geçip oradan Leros’a gidebilirsiniz.
Biz Leros’a Kalimnos’tan geçtik. Feribotlar, Yunan adaları arası ulaşım için neredeyse tek alternatif olduğundan Kalimnos – Leros arası günde en az 3 sefer oluyor. Biz Kerem’in uyku saatine de uygun olsun, adaya vardığımızda uyusun diye 11:30 feribotunu tercih ettik. Yaklaşık 1 saatte adaya varılabiliyor, fiyatı 20 euro, 5 yaşından küçüklere ücretsiz. Biletinizi önceden internet üzerinden almaya hiç gerek yok. Bu feribotları şehirler arası otobüsler gibi düşünün. Feribot saatinden yarım saat önce bilet gişesini açıyorlar ve biletleri direkt gişeden satın alabiliyorsunuz. Yer kalmama gibi bir durum söz konusu değil.
Leros’a Kos’tan da geçebileceğiniz gibi, 2018 yazında biz gittiğimizde aynı zamanda Bodrum’dan Perşembe ve Cumartesi günleri karşılıklıklı seferler de düzenleniyordu. Bodrum Cruise Port’tan kalkan bu feribotlar, Yeşil Marmaris’e ait ve sabah 10:00’da hareket edip yaklaşık 1,5 saatte Leros’a varıyor ve fiyatı 35 euro. Eğer biletinizi Exas Shipping Service üzerinden alırsanız bilet 29 euro oluyor. Dilerseniz Turgutreis’ten kalkan Bodrum Express Lines veya Bodrum Feribot işletmeciliğinin Cuma ve Pazar günleri Leros’a karşılıklı seferleri var. Sabah 10:00’da kalkan feribotlar yaklaşık 1 saat 15 dakikada Leros’a ulaşıyor ve tek yön ücretleri 32 euro. Yine Turgutreis’ten Pazartesi günleri sabah 11:30’da Exas Shipping üzerinden bilet alırsanız bir feribot var, fiyatı 20 euro. 1 saatte varıyor.
Leros’ta bir de havaalanı bulunuyor, Atina üzerinden adaya ulaşmak mümkün.
Leros’ta nerede kalınır?
Leros’ta kalınabilecek 2 temel bölge var. Biri Alinda diğeri Panteli. Biz Alinda Hotel’de kaldık ve çok memnun kaldık. Alinda Hotel’de bütün odalar balkonlu ve bizim odamızı arka taraftaki bahçelere bakıyordu ve akşamüstü güneş aldığından sabah balkonda çay keyfi yapabiliyorduk. Otelin hemen önünden bir yol geçiyor sonrası plaj. Plajda şezlonglar da var ve ücretsiz, en azından bizimkiler otele ait olduğundan biz bir para vermedik. Alinda bölgesi düz ayak olması, otellerin önünün hemen deniz ve plajın da kumluk olması sebebiyle daha çok çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.
Eğer booking.com üzerinde seçtiğiniz otelde yer kalmamış görünüyorsa bile otelin iletişim bilgilerini internetten bulup direkt email atmayı deneyin. Ben Alinda otele o şekilde rezervasyon yaptırmıştım ve hiçbir ön ödeme de istememişlerdi.
Leros’ta araba kiralama
Ag. Marina’da feribottan iner inmez sağ tarafa doğru yürüdüğünüzde postaneye yakın bir araba kiralama ofisi var. Giannakos adındaki bu ofisten biz otomatik vites Kia Picanto’ya bir günlük 45 euro verdik. Bütün adayı gezdik ve 10 euroluk da benzin harcadık. Yaz sezonunda gidecekseniz önceden araba ayırtmakta fayda var ama bizim gibi şanslı olup buladabilirsiniz. Adalarda genel olarak otomatik vites araç bulmak zor, bu nedenle düz vites kullanabiliyorsanız daha uygun fiyatlı arabalar da kiralayabilirsiniz.
Leros’ta taksi ücretleri
Araba kiraladığımız için taksiye binmeye pek gerek kalmasa da feribottan ilk indiğimizde Ag. Marina’dan Alinda’ya 10 euroya gitmiştik. Bu mesafeyi baz alarak gideceğiniz yere göre sizden istedikleri fiyatları karşılaştırabilirsiniz.
Leros’ta Gezilecek Yerler
Ag. Marina
Haritadan baktığınızda Leros’ta Lakki adında adanın merkeziymiş gibi duran bir liman bölgesi göreceksiniz fakat feribotlar Ag. Marina limanına yanaşıyor. Ve aksi belirtilmedikçe yine buradan kalkıyor. Sadece çok rüzgarlı olan günlerde Lakki’deki limanı kullanıyorlarmış. Ag. Marina limanında feribottan indikten sonar sıra sıra cafelerin ve dükkanların olduğu çok tatlı bir merkeze çıkıyorsunuz. Burada araba kiralama firmaları bulabileceğiniz gibi, soluklanıp birşeyler içecek yerlere de oturabilirsiniz.
Platanos
Platanos aslında adanın merkezi. Burada belediye binasından tutun, köy kahvesine kadar herşey var. Ag. Marina’dan Panteli’ye doğru gitmek için aştığınız tepenin üstüne kurulmuş. Dar sokakları ve minik dükkanlarıyla çok sevimli bir yerdi. Arabayla geçerken de görebilir, veya park edecek yer bulursanız sokak aralarına girip kaybolabilirsiniz de. Ben burada merkezde durup bir iki fotoğraf çektikten sonra gözüme kestirdiğim pastaneden şahane yunan tatlıları almıştım.
Alinda
Alinda bölgesi Ag. Marina’ya 2km kuzeyde yer alan tatilci bölgesi. Taksiler Ag Marina’dan Alinda’ya fix 10 euro alıyorlar, mesafe 2km olmasına rağmen pek yürünebilecek bir güzergah değil. Alinda bölgesi kumluk uzun ama dar bir sahile sahip şirin bir yerleşke. Alinda sahili boyunca bölgede irili ufaklı bir çok otel ve restaurant da mevcut. Alinda’da sahil şeridine paralel olarak uzanmış tek gidiş geliş yolun üzerine oteller, evler, marketler ve restaurantlar sıralanmış. Çok sevimli, huzurlu bir sahil kasabası.
Panteli
Panteli bölgesi Alinda’ya göre biraz daha lüks ve daha çok gençlerin veya çocuksuz ailelerin tercih ettiği bir yer. Lüks dediysem Bodrum Türkbükü gibi düşünmeyin hemen. Panteli’ye özellikle Leros’a teknesiyle gelmiş olanlar demirlediğinden hitap ettiği kitle biraz daha paralı. Bu durum o bölgedeki otel fiyatlarına da yansımış. Panteli’ye Ag. Marina’dan bir tepeyi aşarak ulaşabiliyorsunuz dolayısıyla sahil kısmı düz ama arkalara gittikçe yokuşlu bir araziye dönüyor. Sahili de Alinda kadar uzun değil, oldukça küçük bir koy, resimde görüldüğü gibi. Burada sahilde birçok restaurant bulmak mümkün. Plajı çakıllı ve sahilde şezlonglar var fakat ücretli. 1 şemsiye 2 şezlong’un 10 euro gibi bir ücreti var. Castello Hotel gibi bazı otellerin ise kendi şezlongları mevcut.
Alinda’dan farklı olarak Panteli’nin gece hayatının da daha hareketli olduğunu duyduk ama çocukla seyahat ettiğimizden ve akşamları otele yakın olmak adına Alinda’da takıldığımızdan Panteli’yi sadeve gündüz gözüyle denize girerken görebildik.
Leros kalesi
10. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Leros Kalesi, Platanos’un tepelerinde yer alıyor. Kaleye Platanos’tan yaklaşık 400-500 basamaklı merdivenleri tırmanarak veya arabanızla kenarı uçurum ama düzgün olan bir yoldan da ulaşabilirsiniz, ki biz öyle yaptık. Giderken de durup durup harika Leros manzaraları çektik.
Yel değirmenleri
Leros kalesine çıkılan yolda sıra sıra yer alan bu yel değirmenlerinde bir fotoğraf molası verip, yandaki Viewpoint cafe’de birşeyler içebilirsiniz.
Agios Isidoros kilisesi
Leros adasının batı yakasından yer alan Kokkali bölgesindeki bu kilisenin özelliği denizin üzerindeki bir kayalığa inşa edilmiş olması. Karadan yürüyerek kiliseye ulaşabileceğiniz betornarme bir iskele yapmışlar ama devamlı dalgalar tarafından yıkandığından betonun üzeri yosun tutmuş ve yolu oldukça kaygan bir hale getirmiş, yürürken dkkat edin kaymayın. Kilisenin içi bildiğiniz kilise çok bir esprisi yok, zaten oldukça da küçük.
Leros’ta Nerede Denize Girilir?
Klasik bir yunan adasında olduğu gibi Leros’ta da adanın dört bir tarafı plaj, nereden isterseniz oradan denize girebilirsiniz, her yer tertemiz. İrili ufaklı koylara sahip ve bazılarında bir restaurant yani taverna bulmak mümkünken bazılarında hiçbir işletme olmayabiliyor. Yunanlılar genelde havluyu ser denize gir mantığında insanlar ama bazı plajlarda şemşiye şezlong da ücrete mukabil bulunabiliyor, veya gittiğiniz tavernaya ait olabiliyor.
Alinda plajı
Bizim kaldığımız otelin bulunduğu yer olan Alinda’da sahil boyunca otellerin ve tavernaların şezlongları uzanıyordu ve ücretsizdi, en azından bizim otelin şezlonglarına biz hiç bir para vermedik. Alinda plajı iri bir kuma sahip, kumdan kale bizim otelin önünde pek yapılamıyordu ama denizin içi kumluk. Su tertemiz ve yavaşça derinleşen bir denize sahip. Sahilde çok fazla çocuk, oyun oynayan gençler ve aileler vardı ve Ağustos ayı olması sebebiyle de sanırım oldukça kalabalıktı.
Panteli plajı
Panteli’nin denizi Alinda’ya göre biraz daha derin olduğundan ve iri kum çakıllı arası olduğundan rengi daha turkuazdı. Sahilde çeşitli restaurantlar olmasına rağmen işletmelere ait şezlong yoktu ve şemsiye ve şezlong ücreti iki kişi için 10 euro’ydu.
Vromolithos plajı
Panteli’nin güneyinde hemen bir tepeyi aşarak ulaşabildiğiniz Vromolithos plajı okuduğum bazı bloglarda çok beğenilmiş fakat benim o kadar hoşuma gitmedi. Arabayla gidip biraz fotoğraf çektikten sonra, zaten toplamda da 2 günümüz olduğundan burada denize girmedik.
Gourna plajı
Adanın batı yakasında, Ag. Marina’yla aynı hizada kalan Gourna’da deniz kumluk ve sığ. Burda Gourna Restaurant var ve şezlonglar gördük. Fakat deniz batı kıyısında daha dalgalı olduğundan benim hoşuma gitmedi ve yine sadece fotoğraf molası verdik.
Dio liskaria plaji
Alinda’dan sahil boyunca düz devam ederseniz yolun bittiği noktadaki bu koyda Zephyros adında bir bar ve Vareladiko adında bir taverna mevcut. Malesef kendimiz gidip göremedik, belki siz bir bakmak istersiniz.
Blefoutis plaji
Havaalanına yakın olan bu plaja yine biz gidemedik
Leros Restaurantları / Leros’ta ne yenir?
Ben Yunan adalarında şimdiye kadar kötü diyebileceğim bir yemek yemedim o nedenle bence nereye gitseniz memnun kalırsınız. Biz genelde tavernalarda deniz ürünleri veya yunan yemeklerini yemeyi tercih ediyoruz, ve dolaşırken restaurantların menülerine bakıp o şekilde karar veriyoruz.
Mylos Restaurant
Leros ile ilgili bloglarda araştırma yaparken karşıma devamlı çıkan Mylos Restaurant oldukça popüler. En az 1 hafta önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim, zira ben 1 hafta önceden bile yazmama rağmen Ağustos ayında yer yoktu. Uzaktan fotoğraflarını çekmekle yetindik. Türkler tarafından keşfedilmiş ve müşterilerinin çoğunluğunun türkler olduğu yazıldığı bazı bloglara göre yemekleri çok güzelmiş. Gördüğüm yemek fotoğrafları bana daha çok füzyon mutfağını anımsatsa da kendim yemediğim için bir yorum yapamayacağım, web sitesinden kendiniz bakın. http://www.mylosexperience.gr/
Alinda Hotel Restaurant
Otelimizin bir de restaurantı vardı ve ilk akşam bize kolaylık olsun diye, Kerem de çok acıktığı için otelde yedik, ve bence yemekleri çok güzeldi. Akşam restaurantda canlı müzik de vardı. Domates sosunda köfte, Grek Salata ve Musakka’ya 3 bira ve bir kola dahil toplam 31 Euro ödedik.
To Steki Tou Dimitri
Alinda koyunun sonuna doğru olan, sahile beyaz masalarını atmış bu restauranta ikinci akşam gittik. Biz erken yemek yiyen bir aile olduğumuzdan biz yemek yerken güneş henüz batmamıştı ve restaurantda bizden başka kimse yoktu. İlgilerinden ve servislerinden çok memnun kaldık. Fotoğraflarda görünmeyen Ahtapot ızgara, Cacık, Musakka ve Kerem için söylediğimiz köftelere, 3 bira ve 1 kolaya toplam 31 Euro ödedik.
Apostolis Taverna Psaropoula Restaurant
Araba kiraladığımız ikinci gün öğlen yemeğini yediğimiz bu yer Panteli’de denizin dibinde sıra sıra uzanmış tavernalardan biriydi.
Burada kalamat tava ve karidese içecekler dahil 28 Euro ödedik.
Zorbas Taverna
Panteli bölgesindeki Taverna Dimitris Karaflas, ve Zorbas da bloglarda okuduğum ve tripadvisorda çok iyi puanlara sahip tavernalardan, fakat bizim gitme şansımız olmadı.
To Osikov Pastanesi
Platanos’ta köy meydanında bir pastaneden çok canım çekince tatlı almıştım. Değişik yunan tatlılarını da bulabileceğiniz bu dükkan bana oldukça sevimli gelmişti.
Bu sene gezdiğimiz diğer adalar Kalimnos ve Patmos ile ilgili yazılarımı okumak isterseniz aşağıdaki linklere tıklayarak yazılara ulaşabilirsiniz.
Kalimnos Gezi Rehberi