Doğuma hazırlanırken hastane çantanızda neler olmalı, hastane çantama neler koymalıyım, doğuma giderken yanınıza neler almalısınız, hastane çantanıza koymanız gereken şeyler ve gerekmeyecek şeyler, hastane çantasına bebeğiniz için neler koymalısınız ve kendi hastane çantamda ne vardı … Doğum yaklaştığına göre artık bu soruların cevaplarını düşünme zamanı geldi ve ben de bu yazıda sizin için bir liste hazırladım. Listeyi bilgisayarınıza indirmek için aşağıya email adresinizi girip, İndir butonuna basabilirsiniz. Listeyi size mail yoluyla gönderebiliyorum.
Hastaneye hiçbir şey götürmeseniz de sizi orada başı boş bırakacak değiller tabiki. Sonuçta hastane, ihtiyaç olan herşey var. Bu biraz kendinizi rahat hissetmeniz için, biraz da titizseniz işinize yarayabilecek bir liste. Bir de benim gibi evini sırtında taşımayı sevenlerdenseniz, bire bir. Her tatilde olduğu gibi, hastane çantamda da olanların yarısını kullanmadan geri getirdim ama olsun. Aklımda kalacağına yanımda kaldı, içim rahat etti. Ya ihtiyaç olsaydı, ha?
Bu yazıyı yazarken özel bir hastanede doğum yapacağınızı düşünerek yazdım. Devlet hastanesinde doğum yapacaksanız veya evde doğracaksanız şartlar tabiki farklı olabilir, o nedenle önceden doğuracağınız devlet hastanesindeki şartları öğrenmekte ve size sağlayacakları şeyleri sormakta yarar var. Bazı eşyalar da normal doğum veya sezaryene göre farklılık gösterebilir onları da listede belirttim.
Gebeliğinizin 36. haftası itibariyle hastane çantanız hazır olmalı. Bu tarihten önce bir sürpriz ile bebeğinize kavuşmadıysanız, 36. haftadan itibaren artık bebeğiniz her an gelebilir o nedenle hazır olmakta fayda var. Fakat çantayı hazırlarken evdeki herşeyinizi koymamaya ve sadece gerçekten gerekli olanlara odaklanmaya çalışın. Normal doğumda 1, sezaryende ise 2 gece kalıp çıkacaksınız en nihayetinde. Normal doğum yapacaksanız sizi evde ve rahat hissettirecek birkaç eşya doğum sırasında işinizi kolaylaştırabilir. Mesela en sevdiğiniz rahat ve kan lekesi olması problem olmayacak bir tshirtünüz, hastane vermiyorsa pilates topunuz, sizi rahatlatacak müziklerin olduğu bir çalma listesi, ve evde hissetmenizi sağlayacak minik bir obje yanınıza alabileceklerinize bir örnek.
Doğum yapacağınız hastaneye karar verdikten sonra mutlaka hastaneye gidip, doğum planınız doğrultusunda isteklerinizin karşılanıp karşılanamayacağına bakın ve doğum planınız üzerinden doktorunuzla beraber geçin. Doğum planı için şu yazıma da bakabilirsiniz. Doğumhaneyi ve odaları gezin. Bazı hastaneler normal doğumu çok desteklediklerinden pilates topu bile sağlayabiliyorlar. Kalmak istediğiniz odayı bazı hastanelerde önceden seçebiliyorsunuz. Aynı zamanda odada size ait bir tuvalet/duş olup olmadığını, hastanenin havlu, saç kurutma makinası, hatta şampuan sağlayıp sağlamadığını öğrenin. Sizinle refakatçi olarak kalacak kişi için ek ücret talep edip etmediklerini, hastanenin yemek düzenini, varsa kantinini ve hatta civarında yemek yeri olup olmadığına da bakmakta fayda var, gelen giden çok olacak neticede. Veya gecenin bir yarısı siz veya yanınızda kalacak kişi acıkırsa ne olacak?
Yanınıza alacaklarınızı rahatça sığdırabileceğiniz bir çanta seçin. Bu kabin boy bir bavul da olabilir, bir sırt çantası da. Önemli olan kendiniz, refakatçiniz ve bebeğiniz için yanınıza alacaklarınızın bu çantaya sığması.
Hastane odasında yapacağınız ikramlarla bırakın anneniz, kayınvalideniz, ablanız, eltiniz, görümceniz, veya başka bir yakınınız ilgilensin. Görevleri dağıtın ki, siz bebeğinize odaklanabilin.