Çocuklarda Öğle Uykusu Ne Zaman ve Nasıl Bırakılır
Bu gördüğünüz minnak 2 Eylül 2019 tarihinde kreşe başlayacak. Neredeyse 4 yaşına yaklaştığıdan da kendisini tam gün programına yazdırdım. Bu şu demek oluyor, öğlenleri artık uyumaması lazım, çünkü hem artık 4 yaşına yaklaştığından öğlen uykusuna ihtiyacı yok, hem de 4 yaş grubu sınıfında olacağından, o grupta öğle uykusu saati yok benim yazdırdığım kreşte. Sadece öğlen yemeğinden sonra isterlerse minderlere yatıp bi yarım saat dinlenebiliyorlar, o kadar.
Kerem bu sene oldukça hareketli ve deniz, kum güneş dolu bir yaz geçirdi. Bütün Haziran Çeşme’de büyükbabası ve babaannesiyleydi, biz de arada gittik geldik. Temmuzda 2 hafta Bodrum’da, Ağustos’ta da 2,5 hafta Datça’da kaldık. Bol bol yüzdü, hatta denize girdi mi gerçekten 2 saat çıkmadı. Hal böyle olunca her gün olmasa bile bazı öğlenleri uyuttuk veya kendi uyumak istedi. Bu yaz Kerem için öğle uykusu konusunda tam bir geçiş dönemiydi. Yazın ilk günlerinde öğlen uyumadığı zaman akşamüstü 4-5 gibi çok fena huzursuzluk çıkarıyordu. Bu durum yazın sonlarına doğru kayboldu. Onun yerine sadece akşam 18:00 saatlerinde çok durgun, hatta çok uykulu ve hiç hali kalmamış bir şekilde oturup çizgi film izlemeye başladı ve en geç saat 21:00’de uyumuş oluyordu.
Bu yaz Kerem biraz huy değiştirdi. Geçen sene evde bakıc ablası veya anneanne / babaannesiyle uyuyup bizim dışarı çıkmamıza izin verirken, bu sene asla evde kalıp uyumayı kabul etmedi. Biz nereye gidiyorsak yanımızda gelmek istedi. Bodrum’da 2 haftalık tatilimiz boyunca bir akşam dışında diğer her çıktığımız akşam bizimle geldi. Hal böyle olunca, eğer o akşam dışarı çıkacaksak Kerem arıza çıkarmasın, güzel keyifli bir akşam geçirelim ve gece geç saatlere kadar uyumadan dayanabilsin diye öğlen 15:00’le 18:00 saatleri arasında O’nu hep uyuttuk. Hatta durum şöyle gerçekleşiyordu, eğer o akşam dışarı çıkacaksak bunu Kerem’e sabahtan anlatıyor ve gelmek isteyip istemediğini soruyorduk. Eğer geleceğim diyorsa ki her seferinde tabiki “geleceğim” diyordu, o zaman öğlen uyuyup akşam için enerji toplaması gerektiğini söylüyorduk ve o zaman asla ikiletmiyor hemen uyuması gereken saatte gözlerini yumup uyuyordu. Çoğu zaman O’nu uyuturken onunla ben de uyuyordum. Datça’daki tatilde ise akşam dışarı yürüyerek çıkabildiğimiz ve arabaya ihtiyaç duymadığımız için Kerem öğlen uyumasa bile akşam “sizinle geleceğim” diye tutturduğunda hiç O’nu kırmadık ve hep bizimle geldi. Tabiki pusete biniyordu ve sanırm yürümeye başladıktan 5 dk sonra uyuyakaldığını söylememe gerek yok sanırım. Yine de bütün akşam yanımızda pusette uyuyordu. Asla uyudu diye eve geri bırakmadık, sözümüzü bozmadık ve bizimle evden çıktı bizimle eve girdi. O kadar uyumluydu ki, gece 01:00’de eve girdiğimizde kucağımızda odaya götürürüz diye düşündüğümüz her seferinde hiç mızmızlanmadan kendisi pusetten kalkıp, merdivenleri kendisi tırmanıp, ikiletmeden çişini tuvalete yapıp, pijamalarını giydirmemize gıkı çıkmadan izn verip, kafasını yastıpa koyduğu gibi uyumaya devam ediyordu.
Bütün bu deneyimlerden ve yaz sonunda artık öğle uykusu uyumadan geçirdiği günlerin artması sonucu, artık yavaş yavaş uykuyu bırakmaya hazır olduğuna kanaat getirdim. Istanbul’a 24 Ağustos’ta kreşe başlamasına 1 hafta kala döndük. Bu hafta boyunca da Kerem’in öğlen uyumamasına karar verdim. Pazartesi itibariyle öğlen yine de istediği için sütünü verdik ama uyutmadık. Zaten kendi de uyumayacağım dedi, ama Perşembe’ye kadar dayanabildi. Yani ilk 3 gün. 4. Gün yani Perşembe ve Cuma uyumak istedi ve uyudu. Bu uyku isteğinde benim işe geri döndüğüm için sabah benimle vakit geçirebilmek adına sabahın 6’sında kalkmasının payı büyük. Haliyle sabah 6’da kalkıp akşam 20:30’da yatınca, gece uykusu yetmedi ve haftanın son 2 günü öğle uykusuyla açığını kapattı.
Nisan ayında Kerem’in kaydını yaptırırken stratejik bir hata yapıp, Kerem’in okula ilk başalayacağı saati 14:00 – 16:00 arası olarak kararlaştırdım. O zaman Eylül’e kadar uykuyu kesin bırakır ve o saat dilimi problem olmaz zannediyordum. Çünkü öğle uykusu saati tam 13:30 – 15:00 arası. Ama yaz sonunda bu geçişi tam tamamlayamadığımız için keşke okula başlama saatini sabah saatlerine seçseymişim diye şimdi hayıflanıyorum. Benim yazdırdığım okulda kreşe ilk başlayanalara 1 aylık bir oryantasyon yani alışma dönemi programı uyguluyorlar ve her çocuğa belli bir saat aralığı verip, o saat aralığında en fazla 2 çocuğu alıştırma programına alıyorlar. Detaylar kreş yazımda…