Uyku Eğitimi Vermeden Önce Okumanız Gereken 3 Kitap
Uyku eğitimi vermeye karar verme yolunda bu okuduğum kitapların bana faydası çok büyüktü. Öncelikle hem konu ile ilgili bir fikir verdiler, hem de bazıları detaylardan da bahsederek nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda bana yardımcı oldular.
Videoda bahsettiğim kitaplar aşağıda yazıyor.
- Gece Boyunca Uyumak – Jodi A. Mindell
- Bebek Bakım Sorunlarına Mucizevi Çözümler – Tracy Hogg
- İyi uykular, tatlı rüyalar el kitabı – Kim West
- Hayat Evde Başlar – Pedagog Gözde Erdoğan
Tabiki piyasada onlarca kitap vardır bebeklere uyku eğitimi ile ilgili, çünkü uyku hepimiz için çok önemli birşey ve her bebek sahibi olan anne-baba bu soruna bir çözüm aramakta. Ben de bu yollardan geçtiğim için kendimce çareler aramaya başlamıştım ve size bahsedeceğim kitapları okumuştum. Bu konuda okunmasını tavsiye edeceğiniz başka kitaplar da varsa aşağıya yorum olarak bırakırsanız sevinirim.
Gece Boyunca Uyumak – Jodi A. Mindell
Bu kitap tam olarak size bir uyku eğitimi yönteminden bahsetmiyor. Temel bir uyku eğitiminden bahsediyor, ve bazı istatiksel bilgiler içeriyor. Eğer bebeğinizin ay ve yaş gruplarına göre günde toplam kaç saat uyuması gerektiği gibi bilgiler ilginizi çekiyorsa bu kitaba bir göz atabilirsiniz.
Bebek Bakım Sorunlarına Mucizevi Çözümler – Tracy Hogg
Uyku eğitimi sorunlarına da değinen bu kitap iki yöntem tanımlıyor. İlki ananelerimizin geleneksel yöntemi olan, popoyu minik minik patpatlarken, dilinizle de tempolu bir şş şşş sesi çıkarmak olan şş-pat yöntemi. İlk 3-4 ay için şşş-pat yöntemini öneren Tracy Hogg, 4. Aydan sonra Yatır Kaldır diye bir yöntem tanımlıyor. Bu yöntemde bebeği yüzüstü yatağına yatırıyorsunuz ve o kalkmaya çalıştığında kalkana kadar bekleyip sonra gene “artık uyku zamanı” diyerek yüz üstü yatırıyorsunuz.
İyi uykular, tatlı rüyalar el kitabı – Kim West
Kim West’in kitabı İyi uykular Tatlı rüyalar aslında 500 sayfalık bir kitap. Bu bahsettiğim ise daha pratik bilgiler içeren el kitabı. Benim o zamanlar 500 sayfalık bir kitabı okuayacak vaktim olmadığından hemen sadede gelmek istemiş, ve bu rehber niteliğindeki kitabı almıştım. Ay ve yaş gruplarına göre nasıl bir yöntem izlemeniz gerektiğini anlatan bu kitap benim verdiğim uyku eğitiminin temelini oluşturuyor.
Nasıl uyku eğitimi verdiğimi okumak isterseniz linke tıklayabilirsiniz:
Kim West’in yönteminde bebeği odada asla terk etmiyorsunuz. Uykularından önce belli bir rutini takip ederek bebeği beşiğine yatırıyorsunuz ve ışıkları kapatarak beşiğin yanına bir sandalye çekiyorsunuz. Bu saatten sonra artık bebekle konuşmak, iletişim kurmak yok. Göz teması da bir iletişim olduğu için göz teması da kurmamak adına ben kafamı koluma yaslayarak gözlerimi saklıyordum. Fakat bu yöntemde dokunmak serbest. Sırtını, ayağını, başını severek bebeğinize yanında olduğunu hissettiriyorsunuz. Fakat bu dokunmaları da bir alışkanlık, uyumak için bir araç haline getirmemeniz gerekiyor o nedenle elinizi devamlı bebeğin üstünde tutmamanız gerekiyor. Amaç tek başına uyumayı öğretmek. Bu yöntemde sandalyenizi aşamalı olarak bebekten uzaklaştırmanız gerekiyor ve yakşalık 15 gün içinde odadan dışarı çıkmış ve bebeğinize de tek başına uyumayı öğretmiş oluyorsunuz.
Hayat Evde Başlar – Pedagog Gözde Erdoğan
Bu kitap genel olarak bir bebek ve çocuk yetiştirmeyi anlatsa da içinde bir bölüm uyku eğitimi üzerine hazırlanmış. Kim West’in yönteminden çok da farklı değil aslında ama minik nüans farkları var. Bu yöntemde de ilk 3 gün beşiğin yanındasınız, ve adım adım yatağın yanından uzaklaşarak sonunda odadan çıkıyorsunuz. Çocuğunuz da odasında ve kendi yatağında uyumayı öğreniyor.