E-İmza ve KEP Nedir? Kayıtlı E-Posta (KEP) Adresi Nasıl Alınır?
E-devlet üzerinden E-İmza ve Kayıtlı E-Posta (KEP) Adresi ile yapılan başvuru sayısı her geçen gün artmakta. Son günlerde özellikle e-devlet üzerinden yabancı bakıcılarına çalışma izni almak isteyen kişilerin E-İmza ve KEP olmadan başvuru yapamayacaklarını öğrenmeleri konuyu anneler arasında iyice gündeme taşıdı ve herkes E-İmza nedir, KEP nedir, Kayıtlı E-Posta Adresi nasıl alınır araştırmaya başladı. Ben de size benim nasıl aldığımı size bu yazıda anlatmaya çalışacağım. Öncelikle bu kavramlar nedir ona bir bakalım.
KEP Nedir?
PTT’nin websitesinden alınan bilgiye göre; KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına imkan sağlayan bir sistemdir. Kullanıcılara genel e-posta hizmetlerine ilave olarak
– E-postaların ilgili kişiye gönderilip gönderilmediği,
– Gönderilmişse ulaşıp ulaşmadığı
– Gönderilen epostaya erişilip erişilmediği,
– E-postanın iletilme zamanını tespit edecek,
– İçeriğin değişmediğini garanti edecek,
– Hukuken geçerli delil seti oluşturacak şekilde muhafaza edecek sistemdir.
E-İmza Nedir?
E- imza elektronik ortamda oluşturulan dokümanların imzalanmasında kullanılan ve elektronik işlemlerde gönderilen bilginin gönderim sırasında değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantileyen sayısal verilerdir (Kaynak: https://www.e-guven.com/urunler/e-imza/).
KEP ve E-İmza Nereden Alınır?
Kayıtlı E-posta ve E-İmza, PTT şubelerinden alınabiliyor. Aynı zamanda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun websitesinden (linke tık!) KEP ve E-İmza vermeye yetkili olan kuruluşların listesini bulabilirsiniz. PTT fiyat anlamında daha avantajlı olduğundan ve ulaşması da daha kolay olduğundan ben bana en yakın olan ve E-İmza ve KEP verebilen bir postaneye gittim. Hangi postanalerin KEP ve E-İmza vermeye yetkili olduğuna bu siteden bakabilirsiniz.
KEP ve E-İmza Nasıl Alınır?
KEP için önce internetten online ön başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Bana PTT’deki kadın cep telefonundan yapamayacağımı, illa bir bilgisayarda doldurmamı söyledi ben de öyle yaptım. PTT’nin websayfasındaki şu linkten ön başvuru formunu doldurdum.Eğer çoktan bir E-İmzanız var ise KEP için direkt online başvuru da yapabilirsiniz.
Doldururken nüfus cüzdanınız yanınızda olsun, seri numarası gibi bilgiler soruluyor. Formu doldurup tamam!a tıkladıktan sonra ekranda bir başvuru numarası beliriyor. O numarayı bir yere not edin ve PTT’ye giderken yanınızda olsun. Sayfanın çıktısını almanıza gerek yok, sadece numarayı PTT’de görevli memura söylemeniz gerekiyor o kadar.
PTT’de KEP işlemleri için nüfus cüzdanınızın ve ödeyeceğiniz miktarın nakit olarak yanınızda olması gerekiyor. Kredi kartı geçmiyor. Görevli memura önce KEP için ön başvuru numaranızı veriyorsunuz. Ekim 2018’de ben KEP için PTT’ye 40 TL ödedim. Size adınız soyadınız ve bir rakamdan oluşan yeni bir e-posta adresi veriyorlar. Yeni elektronik postanıza yine PTT KEP websitesinin müşteri girişi linkinden ulaşabiliyorsunuz. Bu e-posta adresi sayesinde resmi yazışmaları alabilecek oluyorsunuz.
E-İmza için nüfus cüzdanınızın fotokopisi ile orada doldurduğunuz bir formu istiyorlar. E-İmza’yı 1,2 veya 3 senelik alabilirsiniz, fiyatları PTT’nin websitesinde yazıyor. Ben 1 senelik geçerli E-İmza’ya 109 TL ödedim. İşlemler esnasında siz PTT’deyken cep telefonunuza E-imza’nız için bir PIN numarası gönderiyorlar. Bu PIN çok önemli, hemen bir yere yazın ve kaybetmeyin. E-İmza o pin olmadan çalışmıyor. E-İmza 3 iş günü içerisinde evinize PTT kargo ile yollanıyor. Eve gönderilen bir usb stick. Çok basit adımlarla gerekli olan yazılımları talimatında söylendiği şekilde bilgisayarınıza indiriyorsunuz.
E-İmza için yukarıda bahsettiğim Bilgi Teknolojileri websitesinden bazı firmaları incelemiş ve evde kimlik kontrolü gibi şeyler okumuştum. PTT’den e-imza alırken öyle şeylere gerek yok, bizzat gidip başvuruyor ve sonra kargo ile evinize yollatıyorsunuz. Başka herhangi bir prosedür yok.
E-İmzanın çalışabilmesi için gönderilen usb stick’in bilgisayara takılı olması gerekiyor. E-devlet uygulamalarında her uygulamanın Java ile çalışan kendi imzalama programı var. Dolayısıyla hangi uygulamada e-imza kullanacaksanız o uygulamanın websitesinde sizi yönlendirdiği şekilde programları bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Daha sonra imzala dediğinizde uygulamaya ait olan programlar size imzanızı seçmenizi ve Pin numaranızı soruyor ve bu şekilde iki program birbiriyle iletişim kurarak örtüşüyor ve evrak imzalanıyor.
Bana birkaç gün önce gelen E-İmzam ile hemen Yabancı Çalışma İzni Uzatma Başvurumu yapmaya başladım. Çalışma İznine nasıl başvurulduğunu merak ediyorsanız buradaki linkten Ev Hizmetlerinde Çalışacak Yabancılara Çalışma İzni Nasıl Çıkartılır yazımı okuyabilirsiniz.