Singapur Gezi Rehberi || Singapur Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Singapur’da gezilecek yerler, Singapur’da nerede kalınır, Singapuru gezmek için kaç gün yeter ve Singapur’da ne yenir sorularının cevaplarını bu yazı dizisinde derlemeye çalıştım. Konuyu daha etkili anlatabilmek adına ilk adımda Singapur ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. Singapurda Gezilecek Yerler yazımda da detaylarıyla şehrin gezmeye değer yerlerini bulabilirsiniz.
Singapur, Asyanın lüks, modern, temiz ve düzenli şehri, kimilerine göre Asya’nın Avrupası.
Singapur veya resmi adıyla Singapur Cumhuriyeti, Hindistan yarımadasının doğusunda, Malakka yarımadasının güneyinde, Malezya’nın hemen güney ucunda yer alan, hatta Malezya’ya kara ve tren yolu ile bağlantısı olan bir ada ülkesi ve dünyadaki az sayıdaki şehir devletlerden biri.
Wikipedia’dan yaptığım karşılaştırmaya göre, yüzölçüm olarak kendisine bağlı 57 minik adacık ile beraber İstanbul’un (1,539 km2 kentsel) yarısı büyüklükte (719.9 km2) olsa bile ana kara olarak İstanbul’un dokuzda biri kadar olan adada yaklaşık 6 milyon insan yaşamakta. * (source: https://tr.wikipedia.org/wiki/Singapur)
1965’te tam bağımsız bir Cumhuriyet statüsüne kavuşan Singapurda günümüzde çok sayıda etnik kökenden insan yaşasa da, çoğunluk %75 gibi yüksek bir oranla Çinlilerden oluşuyor. Bu nedenle beraber seyahat ettiğim Çinli arkadaşım kendini evinde gibi hissettiğini ve Singapur’da Çinceden başka dil bilmeden kolaylıkla yaşanabileceği yorumunda bulunmuştu. Çinlilerden sonra ikinci en çok bulunan toplum Malaylar ve Hintliler olarak devam ediyor.
Nemli havasında yetişen orkideleri, kuralları ve yasakları ile ünlü bu şehirde, gece gündüz herkes sokaklarda. Sağanak yağmurlar bile sokaktaki insanları etkilemiyor çünkü kaldırımların üstünde sizi hem güneşten hem de yağmurdan koruyan çatılar var. Singapur’lu arkadaşımın dediğine göre kanunlarında metro istasyonlarından her iki yöne doğru 400m mesafe boyunca çatılı kaldırım olması gerekliliği yazıyormuş.
Okuma yazma oranının çok yüksek olduğu Singapur eğitime önem veren bir ülke ve toplam 6 tane özerk üniversite, 20’ye yakın yabancı üniversite ve enstitüler yer alıyor.
Singapur’da Hangi Dil Konuşulur?
Singapur’un günümüzde global bir finans ve iş merkezi haline gelmesi ve önemli bir liman olması sebebiyle burada Asya merkezlerini açmış olan birçok şirkette çalışan azımsanamayacak derecede Avrupa ve Amerikalı expatlar da mevcut. Bu çok uluslu ülkenin de resmi dili tabiki İngilizce. O nedenle İngilizce biliyorsanız hiç zorluk çekmeyeceğiniz kesin. Singapurlular genelde çift dil konuşuyorlar, biri İngilizce diğeri de ana dilleri. Fakat yine de ülke nüfusunun %20’si İngilizce ne yazıp ne de okuyabiliyor.
Hava Durumu
Her mevsim yazı yaşayan Singapur tropik bir iklime sahip. Eskiden bütün ada tropik ormanlarla çevriliyken, tabiki günümüzde alan darlığı nedeniyle bu ormanlar yok olmaya yüz tutmuş ancak hala ülkenin belli bölgelerinde ormanlarını koruyorlar. Havası genel olarak nemli, sıcaklık yıl boyu 25-35 derece arasında değişiyor ve Ekim – Mayıs arası yağışlı sezon. Benim Singapur’u ziyaret ettiğim 17-21 Ocak 2018 tarihlerinde hergün ara ara yağmur yağsa da 1-2 saate yağmur dindikten sonra ortalık yine kupkuru oluyordu. Kapalı yerlerde klimalar fazlasıyla çalıştığından size yazın ortasında kutupları yaşatabilecek potansiyele sahip bu ülkeye giderken yanınıza ceket veya hırka gibi bir şey almayı unutmayın. Zira yerli halk bu klimalara çok alışmış ve asla rahatsız olmuyorlar.
Singapur’da Kaç Gün Kalmalı?
Ülke doğal kaynakları sınırlı olduğu için dışa bağımlı olsa da turizm oldukça büyük bir gelir kaynağı ve bu sebeple de adayı turistik hale getirecek birçok şey yapmışlar. Yapmak istediklerinize göre Singapur gezinizin süresini ayarlayabilirsiniz ama benim tecrübeme göre 4 gece 5 gün kalırsanız adada Universal Studios’a da bir gününüzü ayırmak dahil, yapılabilecek ve görülebilecek neredeyse herşeyi yapmış olursunuz. Ben iş için gittiğimden her ne kadar 4 gece kalsam da, şehrin anca belli başlı yerlerini gezebildim. Size hem gezdiğim yerleri hem de kendim gidememiş olsam da görülmesi gereken yerleri bu yazıda anlatmaya çalışacağım. Benim gün gün nereleri gezdiğimi görmek isterseniz detaylı yazıyı bu linkte bulabilirsiniz.
Singapur’da Nerede Kalmalı?
Asya’nın merkezi olan bu küçük ama modern şehirde neredeyse her türlü zincir otelin bir şubesini bulmak mümkün. Bütçenize göre çok pahalı otellerden uygun bütçeli kalma opsiyonlarına kadar alternatifleri değerlendirebilir, www.booking.com üzerinden bilgi alabilirsiniz. Downtown, yani şehir merkezine yakın bir otelde kalmanız, bazı yerlere yürüyerek de gitmenize imkan sağlar. Eğer daha çok deniz tatili için Singapur’daysanız o zaman adresiniz Sentosa adasındaki oteller olacaktır. Ben iş için gittiğimden bizim şirkerin anlaşmalı olduğu Furama Riverfront otelinde kaldım. Otelin geceliği yaklaşık 100 Euro civarındaydı. Singapur’un pahalı olduğunu belirtmeme gerek yok sanıyorum.
Singapur’a Nasıl Gidilir? Vize Gerekli mi?
Bu seyahati yaptığım Ocak 2018 tarihinde, Türkiye’den THY’nin direct uçuşu ile İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Singapur Changi Uluslararası Havalimanına yaklaşık 11 saatte varıyorsunuz. Türk vatandaşları için vize gerekmediğinden de geçerli bir pasaport ile Singapur’a istediğimiz anda direkt seyahat etme lüksümüz var. Varışta herhangi bir ücret de ödemiyorsunuz.
Saat Dilimi ve Para Birimi
Singapur Türkiye’den 5 saat ileride, GMT+8 saat diliminde yer alıyor. Para birimi Singapur Doları ve Ocak 2018’de 1 Singapur Doları yaklaşık 3 Türk Lirası ediyordu.
Trafik Yönü
Uzun yıllar İngiliz egemenliğinde kaldığından olsa gerek, trafik soldan akıyor, o nedenle karşıdan karşıya geçerken çok dikkat edin ve mümkünse trafik ışığı olmayan yerden karşıya geçmeyin.
Elektrik Prizleri
Yine İngilizlerden kalan bir alt yapı da 3 girişli prizler. O nedenle yanınıza priz adaptörü almayı unutmayın. Ben bir business otelinde kaldığım için, odada avrupa prizleri bulmayı bekliyordum ama hayır, hepsi bu şekildeydi.
Kurallar
Singapur oldukça gelişmiş bir ülke, bu nedenle de kredi kartı kullanımı hiç problem değil. Marketten 5 dolara sandviç bile alsanız ücreti kredi kartıyla ödeyebiliyorsunuz. Bu gelişmişliği aynı zamanda koydukları kural ve yasaklara da borçlu olabilirler. İngilizce’de “Fine City” olarak da anılan bu ülkeyi, hem “güzel şehir” hem de “yasaklar şehri” olarak Türkçe’ye çevirmek mümkün. Sakız çiğnemek hatta ülkeye sakız sokmak yasak. Sokağa çöp atmak, tükürmek, sokakta sigara içmek yasak, sadece belirlenen yerlerde içebilirsiniz ve yere izmarit atmanın cezası 1000 S$. Durian adı verilen ve gerçekten çok kötü kokan bu meyveyi toplu taşıma araçlarında yemek, hatta toplu taşıma araçlarında genel olarak yemek içmek yasak.
Singapur’da araba almak ucuz ama plaka alabilmek arabanın 5 katı fiyata mal olabiliyor. Trafiği ve hava kirliliğini önlemek adına hükümet trafiğe çıkan araba sayısını sınırlamış ve bazen bir singapurlunun trafiğe çıkabilmek için uzun yıllar beklemesi gerekebiliyormuş.
Ulaşım ve Toplu Taşıma
Toplu taşıma demişken, Singapur çok gelişmiş bir metro ve otobüs ağına sahip. MRT (Mass Rapid Transit) isimli raylı sistem yani metro ağı oldukça dakik ve düzenli. Bunun dışında taksiler de gayet uygun fiyatlı. Changi havaalanından şehir merkezine vergiler dahil 30 singapur dolarına gidebilirsiniz. Yalnız trafiğin yoğun olduğu saatlerde taksiler daha yüksek ücret uyguluyorlar ve Mercedes Vito gibi büyük taksilere binerseniz ücret iki katına çıkabiliyor. Önceden mutlaka ücreti taksici ile konuşun. Singapur’da “Grab” adındaki uygulama da çok meşhur. Eğer mobil telefonunuzu yurt dışında kullanan insanlardansanız bu uygulamayı indirin, o zaman çağıracağınız araç tipinden ödeyeceğiniz tam ücrete göre herşeyi telefonunuzun ekranından görebiliyorsunuz.
MRT için de bunun gibi bir kart alabilirsiniz. Kart bedeli 5 dolar. İçine istediğiniz miktar para koyup, ülkeden ayrılırken de herhangi bir metro istasyonundaki kiosk’tan kartı iade edip paranızı geri alabilirsiniz. Genelde şehir içinde seyahatte tek yön ücretleri 1 singapur doları civarında. Metroya hem girerken hem çıkarken kartı okutuyorsunuz, ücret ona göre hesaplanıyor. Otobüslere de hem binerken hem de inerken kartı okutmanız gerekiyor. Eğer inerken okutmazsanız o zaman otobüsün son durağında inmişsiniz muamelesi görürsünüz ve kartınızdaki bakiye bir an da sıfırlanabilir, aman dikkat. Kart almak istemezseniz de otobüslerde biletinizi şoförden, metro istasyonlarında ise makinalardan temin edebilirsiniz. Daha detaylı bilgiler için http://www.visitsingapore.com sitesine de mutlaka bir göz atın.
Singapur’da gezilecek yerler yazım için linke tıklayabilirsiniz.