Hangi bebek arabası ve pusetini almalı?
Bebek arabası marka model ve fiyatlarından, hangi bebek arabasının / pusetin daha iyi olduğuna, travel sistem bebek arabalarından, daha hafif pusetlere, bebek arabası seçerken dikkat etmemiz gerekenlere herşeyi bu yazıda derlemeye çalıştım, umarım işinize yarar.
Hangi bebek arabasını alacağımız hamileliğimizin sonlarına doğru kafamızı en meşgul eden konulardan biridir. Nasıl bir bebek arabası işimizi görür, hangisi en iyi bebek arabasıdır, araştırıp dururuz. Kendi tecrübelerimden edindiğim bilgilere göre; en iyi bebek arabası/puset veya en kullanışlı bebek arabası diye birşey malesef yok. Bütün bunlar sizin ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre şekillenebilecek şeyler. Dolayısıyla baston bebek arabası/puset mi yoksa şöyle en ağırından bir bebek arabası mı almanız gerektiğine umarım bu yazıyı okuduktan sonra karar verebileceksiniz.
Küçük bir not da kavram karmaşası üzerine: Kelime anlamı olarak puset aslında bebek arabası demek. Ben bu yazıda ikisini aynı anlamda kullandım. Fakat bazen puset, nispeten daha hafif bebek arabaları için kullanılan bir terim de olabiliyor.
1. Bebek arabası için bütçeniz ne kadar?
Bana göre cevaplanması gereken ilk soru bu. Çağımız kendi annelerimizin zamanından çok farklı. Bir sürü marka ve çok değişik bütçelere hitap edebilen, ucuz olmasına ragmen kaliteli de olan birçok opsiyonumuz var. Dolayısıyla önce bebek arabası/puset için ne kadar harcamak istediğinize karar verin. Bu yazıda 2018 yılının fiyat segmentlerine göre bebek arabası markalarını 3 gruba ayırdım:
En pahalı grup: Stokke, Inglesine, Bugaboo (4.000 TL – 7.000 TL arası)
Orta grup: Maxi Cosi, Maclaren, Cybex, Chicco, GB, Peg Perego, Kraft, Mamas&Papas, Concord (1.500 TL – 4.000 TL arası)
Ucuz grup: Bebe Confort, Soo Baby, Tripper, Baby&plus, Joie, (1.500 TL’ye kadar)
Fiyat tabiki, içinde ana kucağı olup olmadığı veya şasesine ana kucağı veya portbebe; yani carry cot denilen bebeğin düz yatmasını sağlayan aksamın, oturtulup oturtulmadığına göre değişir ama genel olarak fiyat segmentleri bellidir. Alışverişe bütçenize karar vererek başlayın.
2. Bebek arabasının ağırlık ve katlanma şekli
Eğer evinizden çıkıp daha çok yürüyerek bebek arabası ile gezecekseniz, yani araba ile seyahat etmeyecekseniz, ağırlık ve hacimsel olarak yer kaplaması sizin için çok sorun olmayacaktır. Internette rastladığım https://www.pushchairexpert.com websitesine göre Stokke’nin Xplory modeli koltuğu ile beraber yaklaşık 11kg, portbebe ile kullanılırsa 13kg. Stokke’nin kendi sık sorulan sorular bölümüne göre ise koltuğu ile beraber 17,5kg, portbebe ise 5,3kg imiş. Katlandığında nispeten boyu kısalsa da, 105 x 30 x 55 cm’lik bir hacim kaplıyor. Arabanızın bagajına sığar mı, sığsa bile tek başınıza kaldırabilir misiniz bir bakın derim.
Eğer sık sık bebek arabasını bagaja koyup çıkarmanız gerekecek ise o zaman daha hafif ve kompakt bir bebek arabası, hatta bir baston tip puset sizin için daha uygun olabilir. Inglesina’nın Trilogy modeli hem baston tip bebek arabası şeklinde katlanabiliyor hem de katlandığında dik olarak ayakta kalabiliyor. Ağırlığının 9,6 kg olduğu iddia edilen bebek arabasının katlandığında ölçüleri 36,5 x 97 x 48 cm oluyor. Bu modele port bebe ve ana kucağı ek bir aparata gerek olmadan, kendi koltuğu çıkarılarak kolaylıkla takılabiliyor.
3. Tam yatış özelliği
Bebek arabasını doğumdan itibaren kullanmak istiyorsanız, ya şasesine ana kucağının / port bebe’nin monte edilebiliyor olması veya koltuğunun tam yatması gerekiyor. Çünkü bebekler omurga sağlıkları için 6 aylık olana kadar yatar konumda tutulmalıdır ve oturtulmaya çalışılmamalıdır. Çoğu bebek arabasına bir adaptör takılarak ana kucağı monte edilebiliyor ve yine birçok model bebek arabasında tam yatış özelliği sunuluyor. Bebekler ana kucağında iki büklüm kaldıklarından çoğu zaman rahat edemiyorlar ve doktorlar tarafından da 1 saatten daha uzun ana kucağında kalmaları önerilmiyor. En azından saat başı bebeği ana kucağından çıkarıp, vücudunu hareket ettimek, kan dolaşımını harekete geçirecek ve bebeği biraz olsun rahatlatacaktır. O nedenle ben tam yatış veya port bebe taraftarıyım.
Bugaboo’nun Bee ve Camelon modelleri Bugaboo’nun Türkiye’de en çok satılan modellerinden. Her iki modele de ek bir aparata gerek olmadan port bebe ve ana kucağı takılabiliyor. Bu ek aksamları almasanız bile kendi koltuklarının da tam yatış özelliği var. Farkları ise konforları. Bee modeli daha çok şehir hayatına yönelik, küçük tekerlekleri ve kolay katlanabilme özelliği ile donatılmışken, Camelon modeli büyük lastik tekerlekleri ile her zeminde bebeğinizin fazla sarsılmadan yolculuk edebilmesine adanmıştır. Katlandığındaki hacmi ise nispeten büyüktür.
Daha hesaplı bir marka olan Maclaren’in Techno XT modeli ise hem 6kg ağırlığı ve katlandığında kapladığı az hacim hem de yeni doğana uygun olan tam yatış özelliği ile dikkat çekiyor. Bu modele ana kucağı veya port bebe takılamıyor ancak koltuğu tam yatırarak bebeğinizi dolaştırabilirsiniz.
4. Koltuğun çift yönlü kullanımı
Bazı bebek arabalarında koltuk hem arkaya hem de öne dönük olarak kullanılabiliyor. Böylece bebeğiniz 6 aylık olana kadar koltukta tam yatış pozisyonunda size dönük olarak seyahat edebiliyor ve siz de rahatça bebeğinizi gözünüzün önünde tutup kontrol edebiliyorsunuz. Bu özellik bazı arabalarda koltuğun yön değiştirmesindense, bebek arabasının itme yerinin yön değiştirmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bugaboo Camelon modelinde olan bu özellik sayesinde çocuğunuzu yerinden kıpırdatmadan, kolların yönünü değiştirerek çocuğunuzun size veya yola bakmasını sağlayabiliyorsunuz.
5. Tentede bulunan şeffaf gözetleme pencereleri
Bazı bebek arabalarında, tentenin bir kısımını şeffaf bir kumaştan yapıyorlar ki, bebeğiniz eğer öne doğru bakıyorsa siz de onu tepeden bakarak rahatça görebilin. Eğer koltuk size dönebiliyorsa bu minik pencerenin çok da bir esprisi kalmıyor ama bebek 1 yaşına doğru artık size değil dışarı bakmak istediğinde de kullanılabilecek bir özellik. Maclaren ve Peg Prego markalarında bulabileceğiniz bu özellik pahalı segment bebek arabalarında genellikle yok. Sanırım tentede açılan bir pencerenin aynı zamanda yağmur geçirgenliğini de artırabileceğini düşünerek ve nasılsa çift yönlü kullanım mümkün olduğundan bu özelliğe gerek duymamışlar.
Tente ile ilgili dikkat etmeniz gereken birşey ise büyüklüğü ve ya kapsama alanı. Cybex Callisto modelinin tentesi bir fermuar ile 2 kat büyüyebiliyor ve çocuğu bir koza gibi saracak büyüklüğe erişebiliyor. Özellikle güneşten veya yağmurdan korumak istediğinizde bu özellik işinize yarayabilir.
6. Çift sap veya tek sap tutma kolu
Çoğu baston tipi bebek arabası iki ayrı tutma sapı ile idare ediliyor. Daha büyük tip bebek arabalarında ise genelde tek kolla idare sağlanıyor. Ben tek elle idare etme kolaylığı olması açısından tek kollu modelleri tercih ediyorum, böylece her zaman iki elinizde tutmanıza gerek kalmıyor ve bir eliniz size kalabiliyor.
7. Aksesuarlar
Hangi marka veya modeli alırsanız alın, öncesinde mutlaka ek satılan adaptörler ile başka markaların ana kucaklarının veya port bebelerinin takılıp takılamayacağını sorun. Mesela ben hem baston tipi, hem de biraz daha sağlam duran aynı zamanda da ucuz olan Cybex’in Callisto modelini tercih etmiştim. Ben aldığım zaman 1200 lira idi. 8kg ağırlığı ile katlayıp arabaya koyması tek başıma kolaydı, tek kolla idare imkanı ve tam yatış özelliği ile yeni doğduğunda bile ana kucağına gerek kalmadan bebeğimi gezdirebildim. Bu modele ek bir aparat takılarak arabanın şasesine ana kucağı da takılabiliyordu. Cybex’in adaptörü aynı zamanda maxi cosi marka ana kucakları ile uyumluydu. Belli markalar birbirleri ile uyumlu imal ediliyorlar.
Cybex’in kendi ayak tulumu olmasına rağmen ben bugaboo’nun ayak tulumlarını çok beğeniyordum ve yine bu tulumlar Cybex Callisto modeli ile uyumluydu. Kış için bir ayak tulumu edinmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Puset kancaları ise yüzyılın icadı. Hem demir hem plastik olan ve farklı ağırlıklara dayanıklı olan modelleri var. Bu sayede alışverişte bütün yükümüzü Kerem’in arabası çekebiliyor. Siz de bebek arabanıza uygun modellerine bakabilirsiniz. Bazı bebek arabalarının kendinden taşıma kancaları da olabiliyor.
Bebek arabasına uyumlu bir yağmurluk da yine kış aylarının, sineklik ise yaz aylarının vazgeçilmezi. Çocuğunuz büyüyüp ayakları pusetten sarkmaya başlayınca ne yağmurluğun ne sinekliğin pek bir faydası kalmayacak ama ilk 2 sene hayat kurtarır.
Bu fikirler ışığında umarım size en uygun bebek arabasını seçmenizde yardımcı olabilmişimdir.