2 yaş çocukla yapılacak aktivite: Kitap okumak (1)
2 yaş çocuk aktiviteleri kapsamında 2 buçuk yaşındaki oğlumla okuduğumuz masal ve hikaye kitaplarını bu yazıda derlemeye çalıştım. Özellikle çocuklara uygun kitapları ve aynı zamanda da çocuğunuzla kaliteli zaman geçirebileceğiniz kitapları seçmeye çalıştım. Biz bu kitapları genellikle oğlum uyumadan önce okuyoruz.
Kerem’in kitaplarını seçerken hem sosyal medyada takip ettiğim annelerin aldıklarına bakıyorum, hem de bir arkadaşımın kızının gittiği kreşte paylaşılan önerilen kitaplar listesine de bir göz atıyorum. Ama en önemlisi kendim gidip bir kitapçıda önce okuyorum. İlk aldığım kitaplarda edindiğim tecrübe ile imkanım varsa artık önden okuyup, ona göre almayı tercih ediyorum, çünkü İş Bankası Yayınlarına yakıştıramayacağım düzeyde bir çeviri ile karşıma çıkan Uyuyan Güzel, Kül Kedisi ve Rapunzel’den sonra artık okumadan almak ve bir sürpriz ile karşılaşmak istemiyorum.
Gelelim neler okuyoruz
Üç Kedi Bir Dilek
Sara Şahinkanat’ın yazdığı, Ayşe İnan Alican’ın resimlediği Üç Kedi Bir Dilek, benim bu yazardan satın aldığım ve okuduğum ilk kitap. Kahramanlarımız 3 tane sokak kedisi; Piti, Pati ve Pus. Öyküler şiirsel bir dille yazılmış, bu sayede çocuğunuza okurken canlandırma yapmak ve bazı efektleri abartılı vermek mümkün oluyor, bu da çocukların çok hoşuna gidiyor. Kitap yıldız kaydığında dilek dilendiğini öğreterek başlıyor ve hikaye bunun üzerine kurgulanıyor. Çocuklar için dili çok uygun ve içerik olarak da aklınızı kurcalayacak hiçbir problemi yok.
Üç Kedi Bir Canavar
Sara Şahinkanat’ın yazdığı, Ayşe İnan Alican’ın resimlediği Üç Kedi Bir Canavar, bu yazardan aldığım ikinci kitap. Bir öncekini o kadar sevmiştim ki, bu hikaye de bir o kadar güzel. Kahramanlarımız aynı; Piti, Pati ve Pus, bu sefer kar yağdığında sokakta eğleniyorlar. Bu yazıyı yazdığım Temmuz 2018 tarihinde Kerem geceleri yatmadan her gece bu iki kitabı getirmeye başladı. araya bazen Dede ve Sid’i de alıyor.
Dedemin Adası
Dedemin Adası internette çocuk kitaplarına bakarken önce kapağını görüp resmine vurulduğum sonra da bilgiler kısmında ödüllü olduğunu okuyunca almaya karar verdiğim bir kitap. Benji Davies’in yazdığı ve çizdiği bu kitap bir çocuğunun dedesinin ölümünü anlatıyor, ama tabiki okurken çocuk bunu anlamıyor siz anlıyorsunuz. O yüzden ilk okudğumda boğazım düğümlenmişti, fakat Kerem kitaptaki Dede güzel bir yolculuk yaptığı için kitabı çok sevmişti. Hala da çok seviyor, Haziran 2018 boyunca nerdeyse her akşam uyumadan önce okuduğumuz bu kitabı şimdi de mutlaka 2-3 akşamda bir getirip okutuyor. Özellikle Dedesini yeni kaybetmiş çocuğunuz varsa, onunla okuyabileceğiniz ve O’na dedesinin iyi bir yere gittiğini anlatabileceğiniz güzel bir kitap.
Yalnız Balina
Yine Benji Davies’in yazdığı ve çizdiği Yalnız Balina, yazarın ilk kendi yazdığı kitap ve 2014 yılında bir ödül almış. Yalnızlık temasının ve sevdiklerimizin iyiliği için almamız gereken kararlar üzerine olan bu kitap, babasıyla beraber yaşayan yalnız bir çocuğun öyküsünü anlatıyor.
Penguenler Uçamaz
Adım adım kutusundan çıkan bu kitap, Kerem’in açık ara favorisi. Mikado yayınlarından çıkan ve Richard Byrne tarafından yazılmış bu kitap bir dostluk öyküsü. Birbirimizden farklı olsak da hepimizin farklı güçlü yanlarının olduğunu vurgulayan, ve birbirimizi olduğumuz gibi kabul edip sevmemiz gerektiğini güzel bir öyküyle anlatan, çizimleri de tatlı bir kitap.
Korkusuz Küçük Balık
Dört Göz Yayınları’nın Sevimli Hayvanlar Serisinden olan Korkusuz Küçük Balık kötülerin her zaman kazanmadığını, iyilerin de hak ettiklerini bulduklarını anlatıyor.
Nasıl Böyle Uzun Bir Boynum Var
Yine Dört Göz Yayınları’nın Sevimli Hayvanlar Serisinden olan Benim Uzun Boynum, annesinin sözünü dinlemeyen bir zürafanın başına gelenleri anlatıyor. Kerem’in en sevdiği kitaplardan biri olan bu kitap verdiği mesajlar açısından da çok güzel.
Küçük Cesur Penguen
Yine Dört Göz Yayınları’nın Sevimli Hayvanlar Serisinden olan bu kitap adı üstünde cesur bir penguenin annesinden babasından izin almadan evden kaçıp şehire inmesini, ve sonra başına gelen türlü türlü olayları anlatıyor.
Pöti ve Dede
Pöti’nin 2. kitabı olan bu kitap Gökçe Gökçeer tarafından yazılmış güzel bir dostluk öyküsü. Pöti kendini bir süper kahraman zannediyor ve süper güçleriyle Dede’yi buluyor ve sahibiyle beraber onu iyileştiriyorlar. Sokak köpeklerinin hayatını çocukların anlamasını sağlayan, ve sokataki hayvanlara iyi davranmamız, onları sahiplenmemiz gerektiğini öğreten güzel bir kitap serisi.
Pöti’nin Gri Dişi
İlk hikayede anlatılan Pöti’nin gri dişinin nasıl olduğunu anlatan, hayal gücü yüksek ama komik bir hikaye. 2,5 yaşındaki bir çocuk için bir gecede bitirmek zor olabilir, veya çocuğunuz o kadar uzun süre konsantre olamayabilir ama iki akşamda okuyabilirsiniz. Kaldığımız yere işaret koyuyoruz, Kerem de bana “burda kaldık” diye hatırlatıyor bazı akşamlar.
Nokta
Nokta Resim yapamayan bir çocuğun öğretmeni tarafından yaratıcılığının ortaya çıkarılmasını anlatıyor. Kitap bize dikte ettirilen ve öğretilen şeylerin dışına çıkabileceğimizi, kendi potansiyelimizi yakalamayı öğrenmeyi ve yaratıcılığımızı kullanmayı gösteriyor. Alışagelmiş öğretilerin dışına çıkan bu kitap sizi ve çocuğunuzu düşünmeye sevk ediyor.
Mış Gibi
Nokta’nın yazarı Peter H. Reynolds’ın yazdığı “Mış Gibi” hikayesini yine resim yapmak üzerinden anlatıyor. Resim yapmayı çok seven bir çocuk, çizdiği bir cisim, o cismin gerçeğini yansıtmadığı için eleştirilince resim yapma şevki kaçıyor. Daha sonra illa herşeyin öğretildiği gibi yapılmak zorunda olmadığını, bir elmayı elmaymış gibi çizerek yaratıcılığını ortaya çıkarabileceğini keşfediyor ve mutluluğu yakalıyor. Yaratıcılığın içimizde olduğunu ve yine kalıplara sokulmaması gerektiğini anlatan güzel bir kitap.
Kaktüs ile Kirpik
Yağmur
Yağmur bir çocuğun hayal gücünün ne kadar geniş olduğunu anlatan eğlenceli bir öykü. Şehre yağmur yağdığında bir çocuğun gözünden dünyanın nasıl gözüktüğünü güzel çizimlerle anlatıyor.