Bebeklerde Uyku Rutini ve Uyku Müziği Nasıl Oluşturulur?
Aslında rutinleri hepimiz severiz. Bir düşünsenize, her sabah kalktığınızda aynı şeyleri aynı sırayla yapmıyor musunuz? Evet dediğinizi duyar gibiyim. Aslında bebekler de bu şekilde rutinleri severler. Bir sonraki adımda başlarına ne geleceğini bilmek isterler. İşte biz bu nedenle bebeklere doğdukları günden itibaren bir düzen, bir rutin oluşturmaya çalışırız. En azından kitaplar öyle yapmamızı söylüyorlar.
Kendi adıma konuşacak olursam ilk 40 gün oldukça kaotik geçmişti. O nedenle herhangi bir rutinimiz yoktu. Ama 40 günden sonra yavaş yavaş hem gece hem de gündüz uykuları için bir rutin oluşturmaya başlamıştım. Örneğin gece uykusu öncesinde her akşam 19:30’da Kerem’i yıkamak gibi.
Gündüz uykuları için Rutin:
Yaptığım şey aslında uyku öncesinde perdeleri çekip odayı biraz karartmak, loş ve sakin bir ortam yaratarak, Kerem’in uykuya geçişini kolaylaştırmaya çalışmaktan ibaretti. Memede uyumasına alışmasın diye emzirdikten sonra biraz Kerem’i dolaştırıp, ondan sonra uyutmak için kucağımda sallıyordum ve yatağına/beşiğine bırakıyordum. Tracy Hogg’un EASY yöntemini uygulamaya çalışıyordum.
Buradaki detay: Uyku Müziği
Doğum sonrasında Kerem’in bakımı konusunda çok zorlanıyordum ve bu nedenle bir pedagog’la görüşmüştüm. Pedagog bana bir uyku müziği seçmemi ve Kerem’i uyuturken veya uyutmadan önce hep bu parçayı çalmamı söylemişti. Bu sayede çocukta bir şartlanma yaratacak ve ileride o müziği duyduğunda kendi kendine uyumasını sağlayabilecektim. Ben de uzun bir zaman, aylar belki yıllar boyu dinleyeceğimiz müziğin klasik müzik olmasının uygun olacağını düşünerek Bach’ın “Prelude in Major C” isimli bestesini seçtim. 6 aylık olana kadar her gece uykusunda bu besteyi Kerem’e çaldım. Yalnız gündüz uykularında, bazen aynı şeyi dinlemekten sıkıldığım için kendi sevdiğim şeyleri de açıyordum, bunlardan biri de Passenger – Let her go!
6 ay boyunca çocuğa Bach dinlettim ama hiçbir şey olmadı, hatta biraz da moralim bozuldu işe yaramamasına. Sonra bir gün Bodrum’da, akşam denizden eve dönerken, Kerem oto koltuğunda huysuzlandı ve ağlamaya başladı. Arabada giderken ben de tamamen tesadüf eseri Passenger – Let her go’yu açtım ve ne oldu dersiniz?! Kerem bir anda ağlarken sustu! Önce ağlamayı kesti, sonra iyice sakinleşti ve uyudu. Gözlerime inanamıyordum. Ben aylardır Bach dinletiyordum çocuğa, ama o ara sıra gündüz uykularında dinlediği Let her go’yu seçmişti kendine sakinleştirici müzik olarak. İlerleyen günlerde bu parçanın işe yarayıp yaramadığını farklı huysuzluklar ve uykuya geçiş anlarında test ettim ve gördüm ki, işe yarıyor, Kerem’in uyku müziği artık Let her go oldu.
Tabiki bir mucize beklemeyin, şarkıyı duyar duymaz size ihtiyaç duymadan bebeğinizin uyuyacağını söylemiyorum. En azından Kerem’de bu şekilde işlemiyordu olay. Ama onun uykuya geçişini hızlandırıyordu. 3 defa dinledikten sonra genelde uyumuş oluyordu.
Gece Uykuları için Rutin:
Gece uykuları için rutinimiz ise ilk sene için 19:30, 2. Sene için 20:30’da banyo ile başlıyor. Ben rutinimizin içine banyoyu koydum, çünkü banyo yaptıktan sonra temiz temiz çok daha rahat uyurum, Kerem’in de öyle hissedeceğini ve onu rahatlatacağını düşündüğümden bu yolu seçtim. Allahtan o da suyu seviyor.
Banyo sonrası kurulanma, kremlenme, pijama giyme, saçların kurutulması, saç taranması ve kulak temizliğinin ardından birazcık daha oyun oynayabiliyoruz daha sonra bir hikaye kitabı okuyoruz. Hikaye kitabımız son 2 aydır “Penguenler Uçamaz” (Bu yazıyı Ocak 2018’de yazıyorum). Başka kitabı zinhar okuyamıyorum, basıyor çığlığı. Kitap bittikten sonra ışıkları kapatıyoruz, bütün aile bireylerine iyi geceler diliyoruz, Perdelere ve yakınımızdaki AVM’ye de iyi geceler diledikten sonra uyuyoruz. Uykuya geçiş 30dk kadar sürüyor. 1,5 yaşından beri artık uyku müziğini çalmaya pek gerek olmuyor. Onu sadece gece kabus görür veya bir şekilde huysuzlanıp huzursuzlanırsa kullanıyoruz ve halen işe yarıyor.
Burada bahsettiğim rutinler bence bebeklerin ilk 1 senesi için, onlara uykuyu öğretmek adına çok önemli. Örneğin Kerem artık 2 yaşında ve nadir de olsa bazı akşamlar banyo yaptırmadan yatırdığımız oluyor, ama diğer adımları aynen takip ediyoruz. Banyoyu bir gün atlamamız onun uyku kalitesinden bir şey azaltmıyor çünkü Kerem artık biyolojik saatine göre saat 21:00- 21:30 arası uyuyacağını biliyor.
Çocuğunuz daha büyükse ve önceden oluşturduğunuz bir rutin yoksa bile bu yazıyı okuduğunuz veya videomu izlediğiniz gün de başlayabilirsiniz. Hiçbir zaman geç değildir. Önümüzde bir ömür var!
Sevgiler!