2. ay aşıları önemli çünkü bebeklere bu ay toplam 3 tane aşı vuruluyor:
- Verem (BCG),
- Karma (DTP-IPV-HIB) ve
- DTP: Difteri boğmaca tetanoz karma aşısı
- IPV: Çocuk felci aşısı
- HIB: Menenjit aşısı
- Pnömokok (Zatürre) aşıları.
Bu üç aşının da aynı anda yapılması gerekiyor ve bu aşıları Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ile hastaneler ve/veya çocuk doktorları yapabiliyor. Verem aşısı sol kola, diğer aşılarda bacaklara uygulanıyor. Verem aşısından sonra 3 gün koluna su değmemesi lazım. Bacaklarına değebilir. Aşıların yan etkileri olarak ateş yaparsa, bebeğe 1 çay kaşığı kadar mor Calpol verilebilir. Diğer bir yan etki; verem aşısının vurulduğu yerde sivilce görünümlü içi sıvı dolu iltihaplanma olabilir. Bu durumda müdahale etmemek ve yaranın kendi kendine kuruyup kabuk bağlaması beklenmelidir. Kerem sadece 2 gün çok uyudu. Belki aşının yan etkisi belki değil bilemiyorum ama bunun dışında farkettiğim bir değişim olmadı.
3. ay aşısı olarak görülen Rotavirüs aşısı ise ASM’lerde yok, özele gitmek gerekiyor. Bu aşı canlı bir aşı ve sıvı şekilde ağızdan damlatılarak bebeğe içiriliyor. Rotavirüs’ün Verem ile aynı gün veya 1 ay arayla yapılması gerekiyor. O nedenle önce bebeklere bahsi geçen 3 aşı yaptırılmalı, daha sonra yaptıracaksanız Rotavirüs aşısını yaptırmalısınız. Bu virüs için piyasada 2 farklı aşı var, Rotarix ve RotaTeq. Rotarix 2 doz, RotaTeq ise 3 doz uygulanıyor. Biz Kerem’e RotaTeq aşısını yaptırmıştık ve 2., 4. ve 6. aylar olmak üzere toplam 3 doz aldı.
Rotavirus bebeklerde ishale neden olan bir virüs. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda etkisi daha ağır olabilir, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Malesef bu virüs sadece hijyen koşullarına bağlı olarak gelişmez o nedenle risk daha büyüktür. Sudan ve besinlerden geçebilir ve çevre koşullarına çok dayanıklıdır. Aşı yaptırmak çocuğunuzu bu virüsten korumaz sadece hastalığı daha hafif atlatmasına neden olur. Mevcut ilaçlar bu virüse etki etmediğinden bu hastalığın etkilerini azaltmanın en etkin ve güvenilir yolu aşısıdır.
Related