Anne sütü nasıl sağılır? | Anne sütü nasıl saklanır? | Anne sütü nasıl çözdürülür?
Anne sütü nasıl sağılır, saklanır ve daha sonra nasıl tekrar kullanılır anlatmaya çalıştım.
Anne sütü nasıl sağılır?
Manuel veya elektrikli bir göğüs pompası ile sütlerinizi bir biberona, veya bunun için özel üretilmiş saklama kaplarına sağabilirsiniz. Hatta elinizle* bile temiz bir kavanoza sütünüzü sağabilirsiniz. Ben de emzirdiğim dönemlerde bir pompa kullandım ama sütlerimin çok yoğun geldiği o 2. ayda, dışarı çıktığım zamanlarda yanımda mutlaka 1-2 adet temiz boş biberon bulunduruyordum. O dönemler hala meme uçlarım acıdığı için kalkan da kullanıyordum ve hem kalkanlarda biriken sütleri saklayıp ziyan etmemek için hem de göğsüm taşlaştığında elimle masaj yaparak biberona sağabiliyordum. Tabiki bir süre sonra sütlerimin göğüslerimden kontrolsüzce akması kesildi ve elle sağmak mümkün olmadı ama ilk 6 ay için olası bir opsiyon.
Anne sütü nasıl saklanır?
Sütlerinizi cam/plastik biberonlarda saklayabileceğiniz gibi, anne sütü saklama amacıyla üretilmiş, kullan at süt poşetleri veya plastik anne sütü saklama kapları kullanabilirsiniz. Eğer dondurucuda sütlerinizi biriktirecekseniz, cam yerine bu özel üretilmiş saklama poşeti veya kaplarını kullanmanızı tavsiye ederim çünkü camın çatlama/kırılma riski olabilir ve bu durumda sütünüz de ziyan olabilir.
Sağdığımız anne sütünü nasıl kullanabiliriz?
Direkt Kullanım
Sağar sağmaz bebeğimize biberondan içirebiliriz. Böyle bir durumda sütünüz sağdıktan sonra oda sıcaklığında en fazla 3 saat muhafaza edilir ve bu süre içinde tüketilmesi önerilir.
Buzdolabında Saklama +4 ºC
Anne sütü buzdolabında saklanacaksa, kapak yerine dolabın iç kısmında saklanır ve 3 güne kadar tüketilmesi önerilir. Buzdolabı açıldıkça kapak kısmı ısı değişimine maruz kalacağından anne sütünün kapak kısmına konulmaması gerekir.
Dipfrizde Saklama -18 ºC
Anne sütü dipfrizde uygun kaplarda 3 aya kadar saklanabilir. Doktorunuzun yönlendirmesiyle 6 aya kadar da kullanılabilir.
Anne sütünü nasıl çözdürmeliyiz, ve ısıtmalıyız?
Buzdolabından çıkardığımız sütümüzü, ister biberon, ister saklama poşeti ister plastik saklama kabında olsun, içinde sıcak su olan bir kaba oturtarak ısıtabiliriz. Hala kaynamakta olan bir suya değil, kaynamış suyu bir kaba doldurarar, sütümüzün bulunduğu kabı bu suya oturtmalıyız. Eğer biberondaysa zaten içime hazırdır. Ama eğer saklama poşeti veya saklama kabındaysa, sütü sakince dairesel hareketlerle kap içinde döndürerek, poşet/kap kenarlarına yapışan yağlı kısmını süte karıştırmamız gerekir. Böylece yağlı kısmı poşet/kaba yapışarak ziyan olmamış olur. Çalkalamak sütün yapısını bozabileceğinden dairesel yumuşak hareketlerle bu karıştırma işlemini yapmalıyız. Daha sonra poşet/kap’ta homojen olarak karışmış sütümüzü dikkatlice bir biberona aktarmalı ve o şekilde bebeğimize içirmeliyiz.
Dipfrizden çıkan bir sütü ise, buzdolabına koyarak yavaşça 4 derecede çözülmesini bekleyebilirsiniz. Böyle bir durumda bu süt buzdolabında yine 3 gün kalabilir. Hemen kullanacaksanız önce soğuk su dolu bir kaseye oturtarak, veya musluk altında soğuk suyu açarak donmuş sütü çözdürmelisiniz. Unutmayın sıcak veya kaynamış su değil, soğuk su olmalı. Süt saklama poşeti kullanıyorsanız, poşetleri yatay dondurmak sütü ince bir plaka halinde donduracağından çözdürmesi çok daha kolay olacaktır. Soğuk su altında sütü çözdürdükten sonra, yine buzdolabından çıkmış süt muamelesi yapabiliriz. Yani, çözünmüş sütü içi sıcak su dolu olan bir kaba oturtarak ısıtabiliriz. Yaklaşık 3dk içinde ısınacaktır.
Süt ısıtmak için makinalar da mevcut. Dilerseniz onlardan da alabilirsiniz ama ben su ısıtarak da çok kolaylıkla işimi görmüştüm.
Anne sütü kullanımında dikkat edilmesi gerekenler!
- Buzdolabından/dipfrizden çıkıp ısıtılan süt bir daha dolaba konmamalıdır.
- Isıtılan süt soğuduktan sonra bir daha ısıtılmamalıdır.
- Anne sütü çalkalanmamalıdır, dairesel hareketlerle karıştırılmalıdır.
*“Emzirme ve anne sütü ile ilgili sık sorulan sorular”, T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI, TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU, ÇOCUK VE ERGEN SAĞLIĞI DAİRES, ANKARA 2015.