Ek Gıdaya Geçiş Malzemeleri || Bebek Alışverişi
Kerem 6 aylık olduğunda ek gıdalar ile tanıştı. Ben ise Kerem ek gıdaya başlamadan önce oldukça hevesliydim ve detaylı bir alışveriş yaparak gerekli malzemeleri hazır etmiştim. Bu yazıda size bebeğim yemek yemeye başlamadan önce hazırlık amacıyla aldığım eşyaları ve malzemeleri tanıtıyorum.
Kerem doğduğundan beri BLW yapmak istediğimden, alacağım mama sandalyesi başından belliydi: IKEA Antilop Mama Sandalyesi. IKEA sandalye ile beraber bir de küçültücü minderinden aldım. Bu aslında şişirilen bir minder, üstünün de şu çok meşhur olan kumaştan bir kılıfı var. Birkaç ay kullandıktan sonra ihtiyaç kalmıyor ama ilk aylar için gerekli.
Bu mama sandalyesi hem ucuz, hem hafif, hem rahat, hem de temizliği çok kolay. Kerem de, gördüğüm diğer bebekler de bu sandalyede gayet rahat ediyorlar ve mutlular. Basit ve yeterli. BLW yapmak istediğimden benim için en öncelikli konu temizlikti tabiki. Bu sandalyeyi duşun altında bile yıkadığım oldu. Diğer pahalı ve ağır olanlarda böyle birşey mümkün değil, çünkü ıslanıp iyi kurumadı mı, içindeki süngeri koku yapabiliyormuş. BLW demişken, yerler batacağı için sandalyenin altına yaymalık büyük süpermarketlerde satılan kullan-at masa örtülerinden aldım. Böylece pislendiği gibi örtüyü toplayıp çöpe atabiliyordum.
İlk ek gıdaya geçerken biliyorsunuz sebzelerin vitamin değerini koruması için buharda pişirme öneriliyor. Her yerde bulabileceğiniz buhar süzgecinden aldım ama illa da bunu almak zorunda değilsiniz. Şu hepimizde olan metal kevgirler var ya, onları içi su dolu bir tencerenin üstüne oturtup tencerenin kapağını da üstüne kapattınız mı, alın size buharda pişirme. Zaten hepi topu gene 2-3 ay kullanıp sonra tencere yemeklerine geçildiğinden para vermeye gerek var mı bilemiyorum.
Bir de cam rende var ama bu lazım bence. Kerem 1,5 yaşında olmasına rağmen hala bazı meyveleri cam rendeden geçmiş olarak seviyor. Bunda hala 8 dişinin olması da etkili olabilir.
Ek gidayla beraber tabiki bebeklere su da vermeye başlıyoruz. Belli bir miktar yok. Ne kadar içerlerse. Hala anne sütü aldıklarından su ihtiyacının bir kısmını sütten de karşılıyor olacaklar ama özellikle ek gıdaya başlama zamanı bizde olduğu gibi sıcak yaz aylarına denk geldiyse, belli aralıklarla bebeğe su teklif etmek yararlı olacaktır. Ben resimde gördüğünüz uçları yumuşak, biberon emziği gibi olan Philips Avent marka kulplu suluklardan aldım. Bunlar Penguin Sippy cup diye geçiyor. Amazon’dan sipariş etmiştim ama tabiki burada da var.
Bunlarla beraber daha ileriki zamanlarda kullanması için bir de yine Philips Avent’in pipetli bardağından aldım.
Yemek yerken kullanması için de, fırlatıp atamaması için hep vakumlu kaseler baktım. Birkaç ay sonra iyice güçlendiklerinde vakumları devre dışı bırakıp kaseyi yerinden oynatmayı başarıyorlar ama bu kaseleri ben hala her öğünde kullanıyorum. İkili aldığım kaseler “Gerber Graduates Tri-Suction Bowls”, yeşil olan kapalı ve kaşıklıolan kase ise “Nuby Easy Go Suction Bowl With Spoon” olarak geçiyor, yine resimlerin üzerine tıklayarak linklere bakabilirsiniz.
Kaşık olarak da Philips Avent’in bükülebilir turuncu kaşığını her yerde gördüğümden çok heves edip almıştım ama Munchkin marka olan diğer silikon kaşıklar açıkcası daha kullanışlı. Turuncu olan çok derin olmadığından yiyeceğin dökülmesi daha olası oluyor.
Tabak olarak da yine Philips Avent’in bölmeli bu tabağını aldım. Bir de Soo Be’den bu diğer bölmeli tabağı aldım.
Son olarak da, yanımda yemekleri taşımak için aldığım Baby&Plus markasının mama termoslarından aldım. Bu termoslar sıcak yemeği sıcak soğuğu da soğuk tutmak üzere tasarlanmış. Ben daha çok yoğurt taşımak için kullanıyorum. Yiyecekleri direkt içine koyabileceğiniz gibi, benim yaptığım gibi hazır mamaların küçük cam kavanozlarını kullandıktan sonra yıkayıp kullanabilirsiniz çünkü o kavanozların boyutu bu mama termosunun içine tam oluyor.