Anne Sütünü Arttırmanın Yolları || Sütüm nasıl çoğalır?
Emziren her annenin başından geçmiştir eminim. Hastaneden eve geldiğiniz o ilk günler, bebek her ağladığında aklınızda aynı soru vardır? Acaba sütüm bebeğime yetiyor mu? Acaba anne sütüm az mı geliyor, yoksa bebeğim doymuyor mu!? Hele hele sütünüzü sadığınızda çıka çıka 30cc çıktığını gördüğünüz anda dünyalar başınıza yıkılır. Oysa ki, o ilk tecrübesiz günlerinizde, bebeğinizin midesinin aslında bir vişne büyüklüğünde olduğunu ve o sütün ona fazlasıyla yettiğini bilmemiyorsunuz ki! (Hemen Bebekler günde kaç mL (cc) anne sütü içmeli yazıma tık!)
Gördüğünüz gibi aslında bir lokmacık midesi var bebelerin |
SÜT 1 AYDA OTURUR
Atalarımız boşuna “40 gün” dememişler. Sütünüz ilk ay çok dengesiz olacaktır. Doğum sonrası ilk ürettiğiniz süte “kolstrum” denir. Bu sütten ziyade irine benzeyen, sarı renkli bir sıvıdır. Altın sıvı olarak da adlandırılan kolostrum o kadar mucizevi ve besleyicidir ki, 1 damlası bile bebeğinizin karnını doyurur derler. 1. Haftanın sonunda sütünüz artık beyaz renge dönmeye başlar, ama hala göğüslerinizde şişkinlik hissetmeyebilirsiniz. Süt miktarı arttıkça, siz de ne zaman göğüsünüzün sütle dolduğunu anlamaya başlayacaksınız. Bu o kadar belirgin olacak ki, bazı zamanlar memenizdeki damarlar gözükecek, bazı zamanlar taş gibi sertleşecek ve yanacak ama zamanla sütünüz oturacak ve artacaktır. Bu biraz bebeğinizin büyümesi ile de doğru orantılı olarak gelişir. Bebek büyüdükçe içtiği sür artacak ve siz ilk hafta 30 cc, 4. Hafta 60 cc süt çıkarırken 3. Ayda tek göğsünüzden 150cc süt çıkarır hale geleceksiniz. Benim neler yaşadığımı merak ediyorsanız “Emzirme Hikayeme” beklerim. Artık emzirmeyi de kestiğime göre güncellenmiş bir versiyonunu da yazsam iyi olur 🙂
Emzirme işinde ustalaştıktan sonra önlüğe bile gerek olmadan emzirebiliyordum! |
MORAL ve UYKU
12 Mart 2016 |
Öncelikle bilmeniz gereken her annenin sütü bebeğine yeter! Ve bunun sürdürülebilir olmasını sağlayan tek şey vardır: MORAL ve UYKU! Yeni anne olarak sizin mutlu olmanız, moralinizin yüksek olması her şeyden önemlidir. Moral de uyku ile doğru orantılıdır. Eğer uykusuz kalırsanız, bir süre sonra bu sizi depresyona sürükleyebilir. O yüzden yardım almaktan çekinmeyin. Eşiniz, aileniz, size yardım eden birileri varsa, her fırsatta azıcık uzanın. Uyuyamasanız bile, biraz yalnız kalıp kafanızı dinlemek, bedeninizi dinlendirmek de size iyi gelecektir. Eğer yalnızsanız, ve size yardım eden kimse yoksa, bebeğinizle beraber yatın. O uyuyunca uyuyun, onunla beraber uyanın. Yeni doğanlar ilk ay günün 18 saatini uyuyarak geçirir. Her ne kadar bölük pörçük de olsa, ilk birkaç ay, vücudunuzun ritmini bebeğinkiyle ayarlamaya çalışmak en akıllıcası olacaktır.
SU ve SIVI TÜKETİMİ
Tabiki uyku tek başına yetmez, sıvı üretebilmek için, sıvı tüketmek gerekir. Anne sütünü en çok arttıran şeylerin başında bana göre BOL SU gelir. Hastaneden çıktığımda elime bir kağıt tutuşturmuşlardı. Günde 4,5 litre sıvı tüketmem gerektiği, bunun 3 litresinin su, geri kalanının da çorba, çay, sütlaç gibi sütlü tatlılardan oluşması gerektiği yazıyordu. Su içeceksiniz ki, vücudunuz süt üretebilsin. Eğer su içmezseniz, bir süre sonra vücut üretecek bir sıvı yaratamaz.
ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN YİYECEKLER
Su tek başına içilmiyor tabiki. Yemek de yemek lazım. Ama büyüklerimizin ve yaşlı teyzelerimizin ağzınıza habire baklava börek çörek tıkıştırmasına da fazla izin vermeyin. O yedikleriniz size kalori ve yağ olarak geri dönecek, bebeğinize süt olarak değil.
Gerekli besinleri aldığınızdan emin olun. Sadece tatlıya yüklenmek yerine, dengeli bir diyetiniz olsun. Et, balık, makarna, pilav ve bakliyatı eksik etmeyin. Tam tahıllı ekmek tüketin. Bol şerbetli yerine sütlü tatlıları tercih edin. Arpa yani maltın da sütü arttırdığı söylenir.
Mercimek, bulgur, dere otu, çörek otu, çemen otu ve kimyonun sütü arttırdığı söylenir. Aynı zamanda günlük tükettiğiniz yumurta, ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı yağlar içeren besinler de sütünüzün kalitesini arttırmaya yardımcı olur. Yediklerinizin bebeğinize dokunup dokunmadığını ilk aylar ancak deneme yanılma ile anlayabilirsiniz, o nedenle bebeğin poposunda pişik veya kakasında mukus görürseniz, doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
EMZİRME ve SÜT SAĞMA
Bebeğinizi bol bol emzirin. Bebekler 4 aylık olana kadar en az her 3 saatte bir beslenmelidirler. Bebek her emdiğinde vücudunuza daha fazla süt üretmesi için sinyal gider. Bu da sizin sütünüzü arttırır. Eğer bebeğinizi emzirdikten sonra kalan sütünüzü sağarsanız, vücuda gene aynı sinyal gideceğinden, sağmak da sütünüzü arttıracaktır.
SÜT ARTTIRICI ÇAYLAR ve İÇECEKLER
Piyasada birçok süt arttırıcı çay ve içecek satılmakta. Ben emzirdiğim süre boyunca Humana’nın emziren anneler için çayını içtim. Hem çok lezzetli, hem de gerçekten işe yarıyor. Siz de çeşitli otları kaynatarak benzer çayları doğal yollardan hazırlayabilirsiniz. Ben akşamları kendi hazırladığım Rezene çayını içiyordum. Hazır rezene çaylarının içinde şeker var ve tadı hiç hoşuma gitmemişti. Bunun dışında emziren anneler için malt içecekler ve vitamin içeren içecekler de mevcut.
Bunları kullanırken dikkat etmek lazım, çünkü bazı bebekler de hassasiyete yol açabiliyor ve dokunabiliyormuş.