Bebek için Pasaport Çıkartmak | Bebeğe Nasıl Pasaport Çıkartılır
Biz şimdiden yaz tatili planımızı yapmaya başladık, ve bu planın ilk aşaması olarak da Kerem’e pasaport çıkartmaya karar verdik. Bebeğe pasaport çıkartmak oldukça kolay. Neler mi yapmak gerekiyor? İşte detayları…
Öncelikle pasaport çıkartmak için gerekli adımları ve başvurunun nasıl yapıldığını Emniyet Genel Müdürlüğünün https://epasaport.egm.gov.tr/ websitesinden öğrenebilirsiniz.
Randevunuzu almadan önce, gerekli belgelere bakmanızı öneririm. Sitede “Belgelerim Nelerdir” diye bir link var. Buraya tıklayarak, almak istediğiniz pasaport türü ve yaş aralığı gibi sorulara cevap vererek sizin için gerekli belgelere ulaşabilirsiniz.
Eğer özel bir durumunuz yoksa, bebekler için umuma mahsus, yani bordo renkli pasaport çıkartmanız gerekiyor. Gerekli belgeler ise şu şekilde:
Pasaport başvurusu için öncelikle 2 adet vesikalık fotoğraf gerekli. Bunu fotoğrafçıda çektirebileceğiniz gibi, evde kendiniz çekip daha sonra fotoğrafçıda tab ettirtebilirsiniz. Emniyet’in istediği biometrik fotoğraf ölçüleri ile Schengen vizesi biometrik fotoğraf ölçülerinin farklı olduğunu unutmayın. Bu nedenle ben direkt bir fotoğrafçıda vesikalık çektirtmenizi öneririm. Mesela bebeğin fotoğrafta ağzı kapalı olmalı, ve gülmemeli. En az 15dk uğraş sonucunda biz uygun bir poz yakalamayı başarmıştık. Fotoğrafı çektikten sonra basıp kesmesi 5dk sürüyor zaten.
Pasaport Harç ve Defter Bedeli:
18 yaşından küçükler için en fazla 5 senelik geçerli pasaporta başvurabiliyorsunuz. 2017 yılı için pasaport harç ve defter bedelleri yine Emniyet’in sayfasında verilmiş. https://epasaport.egm.gov.tr/hakkinda/harclar.aspx
2017 yılı için 5 senelik pasaport harç (573,1 TL) ve defter bedeli (94 TL) toplam 667,1 TL. Bu bedeli Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı bankalara yatırmalısınız. Bankaların listesi ilgili linkte mevcut. Öneli bir nokta, başvuru kimin için yapılıyorsa, o kişinin adının dekontta yazması gerektiği, yani bebeğin adı. Ayrıca dekonta “tahsil edilmiştir” kaşesi basılmış ve tahsil eden memurun ıslak imzası olmalıdır.
Nüfus Cüzdanı Aslı:
Bebeğin nüfus cüzdanı mutlaka yanınızda olmalı
Anne ve Baba’nın Nüfus Cüzdanı Aslı
Başvuruya Anne ve Baba’nın beraber gitmesi gerekiyor. Beraber gidilemediği durumu aşağıda açıkladım. Anne ve Baba’nın nüfus cüzdanı asılları yanlarında olmalı. Fakat başvuru esnasında bizden fotokopilerini de istediler, o nedenle evraklar arasında yazmamasına rağmen tedbirli gidin, yanınızda birer kopyası bulunsun.
Muvafakatname
Anne ve Babanın başvuruya beraber gidemediği durumlarda, orada bulunamayan taraf noterden tasdikli bir muvafakatname çıkartmak zorunda. Biz noter kısmı da ayrı uğraştırıcı olacağı için beraber gittik ve her şey çok kolay oldu. Orada memurun çıktısını aldığı belgeyi ikimiz birden imzaladık ve bu kadar. Yani başvuruya beraber gidiyorsanız muvafakatname’yi orada imzalıyorsunuz.
BAŞVURU
Bebeklerden parmak izi alınmıyor. Biz her ihtimale karşı evlilik cüzdanımızı da yanımıza aldık ama kimse sormadı. Evraklarınızı topladıktan sonra Emniyet’in web sitesinden “Başvur” linkine tıklarsanız adım adım sizi yönlendiriyorlar. Eğer yurt dışından başvuru yapacaksanız, sizi başka bir adrese yönlendiriyor, ama Türkiye içinden yapacaksanız sorun yok.
İlla oturduğunuz ilçeden değil, istediğiniz ilçenin emniyet müdürlüğünden başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurularda randevu sistemi esas. Randevu almadan giderseniz, çok bekleyebilir veya daha da kötüsü hiç başvuru yapamayabilirsiniz. O nedenle randevu alın. Biz Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü çok ileri bir tarihe randevu verdiği için Beykoz’dan başvurduk. Çok boştu, ve işimiz 5 dakikada bitti. ayrıca belirtmek isterim ki Beykoz İlçe emniyet Müdürlüğü’nde Bebek Bakım odası var, çok da temiz ve geniş. O sayede Kerem’in altını da rahat rahat değiştirip arabaya öyle binebildik.
Beykoz’a gitmişken de meşhur Bayramoğlu Döner’e ilk kez gitme fırsatı yakaladık. Bir taşla iki kuş 🙂