Yabancı (yatılı) bakıcı nasıl bulunur? || Bebek bakıcısı arayanlar
Yabancı (yatılı) bakıcı dosyasını açıyorum. Eminim birçoğunuz benim yaşadıklarımı yaşamış veya yaşayacaksınızdır. İlk ayak, yabancı yatılı veya yatısız bakıcı nasıl bulunur? İşte bu hem kolay hem de zor bir soru. Ve malesef – karşı çıkacaklar olabilir – kısmet işi!
1. Ajanslar
Google’a yazdığınızda ekranınızda bir sürü ajans çıkacaktır. Malesef bunların bir çoğu pek de profesyonel olmayan, bir yerlerde ofis açmış, daha çok komisyoncu gibi tipler. İyi ve profesyonel olanları tenzih ederek yazıyorum, üzerlerine alınmasınlar! Bu ajansların çoğu sizinle konuşup bakıcıdan maaş ve hizmet anlamında beklentilerinizi öğrendikten sonra sizi ofislerine çağırır, 3 veya 4 kişi ile görüştürür ve hemen o gün karar vermeniz için baskı yaparlar. Tabi ki hemen karar vermek zorunda değilsiniz. Burada tavrınızı net belli edin. Sizi zorlamalarına izin vermeyin, hatta orayı sevmediyseniz çekin gidin, hiç zaman kaybetmeyin.
Eğer kısmetinize bir bakıcıyla anlaştıysanız, ajans sizden bakıcının yarım ila bir maaşı arası kadar hizmet ücreti talep edecektir. Pazarlık yapma şansınız da olabilir, zorlayın. Komisyonu verdiniz, ama kadın 1 hafta sonra kaçıp gitti, o zaman ne olacak? Genelde bu ajanslar size 1 ila 3 ay arası bir sürede kadın bulma garantisi veriyorlar. Bir daha sizden para almadan yine sizi bakıcılar ile görüştürüyor ve bir bakıcı buluyorlar(mış)!
Bu ajansların dezavantajı, buldukları kadınları “gerçekten” tanımıyorlar. Sadece bir yerlerden duydukları veya onlara gelen kadınları bakıcı arayanlarla buluşturuyorlar. Sizden aldıkları gibi bakıcıdan da komisyonlarını alıyorlar. Eğer bakıcı evinizden bir şey çaldı, veya kaçtı gitti diyelim, yerini yurdunu bilmiyorlar, kısaca sorumluluk almıyorlar.
“O zaman ne diye bunlarla çalışalım”, dediğinizi duyar gibiyim. Aynen, ben de bu sebeple bir ajansla çalışmadım.
2. Aracılar
Bunların ajanstan farkı, herhangi bir şirketleri olmaması. Çevresi geniş insanlar gibi düşünün. Bir sürü bakıcı tanıyorlar, telefonla görüşüyorsunuz. Aradığınız kriterleri öğrendikten sonra size uygun olabileceğini düşündüğü kadınların bilgilerini ve resmini size whatsapp’tan gönderiyor. Eğer tamam derseniz bir de görüşme ayarlıyorlar, ama görüşmeye bakıcı adayı kendi geliyor, aracı gelmiyor. Görüşme yerini genelde siz belirliyorsunuz. Evinize de çağırabilirsiniz, evinize yakın bir cafe de olur veya her nereyi isterseniz. Bakıcı adayı fizandan gelse de mutlaka geliyor istediğiniz yere. Benden size tavsiye, evinize çağırmayın. Belki 10 kişiyle görüşeceksiniz, ne diye tanımadığınız bir dolu insanı evinize sokacaksınız. Hırlısı var hırsızı var, öğrenmeyiversinler evinizi. Yakınlarda bir cafe’de buluşun.
Aracıların ajanslardan farkı; komisyonlarını bakıcıdan alıyorlar. İşveren olarak siz bir şeye karışmıyorsunuz. Dolayısıyla işe başlar başlamaz mı alıyor, yoksa başladıktan sonra herşeyin yolunda gittiğini görüp 1 ay sonra mı alıyor komisyonunu, bizi ilgilendirmiyor.
Yine ajanslardaki gibi bir sorumlulukları yok. Bu görüştüğünüz kadınların çoğunun kaçak durumda olduğunu düşünecek olursak, polise intikal eden bir durumda aracıların başları belaya gireceği için zaten yok olur giderler.
Ben bir iki aracı ile görüşüp toplamda 5 bakıcı ile mülakat yapmıştım fakat görüştüklerimin hiçbiri içime tam sinmemişti. Ya sigara içiyordu, ya referansım var diye yalan söylüyordu, veya türkçe konuşamıyordu. Kısaca benim kriterlerime tam anlamıyla uymuyorlardı diye istemedim. Kriterler listeme burdan ulaşabilirsiniz.
3. Diğer bakıcıların tanıdıkları
İşte en sevdiğim bakıcı bulma yöntemi. Şimdi şunu bir kafaya koyalım; zaten kimse sorumluluk kabul etmiyor. O zaman ne diye birilerine bedavadan para kazandıralım. En güzeli kendi networkümüzü kendimiz oluşturalım. Peki nasıl?
3.1 Mahalle parkı
Bilin ki bebek bakıcıları günde 1 ila 3 kere bebeği dışarı çıkarırlar. Bu “dışarısı” genelde ya evinize yakın bir parktır veya sitede otuyorsunuz sitedeki çocuk parkıdır. Eğer haftaiçi gündüz evdeyseniz sabah 10 gibi veya öğleden sonra 3-4 gibi parka giderseniz bakıcıları bebekleri gezdirirken bulabilirsiniz. Bulunca da merhaba deyip konuya girin. Karşılaştığınız her 2 bakıcının en az 1’inin iş arayan bir tanıdığı vardır. Çok etik olmamakla beraber kendi çalıştığı işten de memnun olmayabilir, ama komşunuzun bakıcısını çalmak ileride problem yaratabilir. Tanıştığınız kadınlara bir bakıcıdan neler beklediğinizi anlatın ve numaranızı bırakın, onlar sizi elbet geri ararlar.
Bu kadınlarla konuşurken bakıcı aradığınızı söyler söylemez şu cümleyi duymaya hazır olun “gaç para verceeen?!”. Bütün seviyeyi bir anda yerle bir eden bu soruş şeklini malesef istinasız hepsinde gördüm
3.2 Arkadaşlarınızın bakıcıları
Çevrenizde yatılı yabancı bakıcısı olan, hatta yaşlı hasta bakan bakıcılar da olan bütün tanıdıklarınızın bir listesini yapın. Ve hepsine teker teker sorun. Bunda ayıp birşey yok. Bir zamanlar onlar da sizin yaşadığınız bu zorlu süreçten geçti, halden anlayacaklar ve ellerinden geleni yapacaklardır, utanmayın. Arkadaşlarınız kendi bakıcılarına durumu anlatacak ve iş arayan tanıdıkları olup olmadığını soracaklar hepsi bu. Sonra gelsin görüşmeler. Görüşebildiğiniz kadar çok insanla görüşün. Kolay değil, çocuğunuzu emanet edeceksiniz.
3.3 Sosyal medya
Günümüzün en geniş networkü burda. Twitter’dan instagrama, facebooktan kadınlarklübüne… Hashtag (# işareti) ile aratın, forumlarda bakıcı arıyorum yazın veya facebooktaki “anne” gruplarına üye olun… Burda bakıcı ve iş arayan bir çok insan var. Elbet kısmetinize biri düşecektir.
Zorlu bir süreç ama sizin de kısmetiniz bir yerlerde sizi bekliyor… Üzülmeyin çalışan anneler… Çocuğunuzu emanet edecek helal süt emmiş birini bulacaksınız.
Bir sonraki yazıda bakıcı ile görüşürken dikkat etmeniz gerekenleri ve bir diğer yazıda da kadını bulduktan sonra, evde çalıştırırken ve onla beraber yaşarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim!